Skaraborgs sjukhus har för avsikt att tillfälligt stänga slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatri (BUP) på sjukhuset i Skövde. Den som har behov av heldygnsvård på BUP kommer enligt ett förslag att skickas till NÄL (Trollhättan) eller SÄS (Borås) istället för att vårdas på avdelning 17 i Skövde.

Enligt förslaget, som har mbl-förhandlats med bland andra Kommunal, stängs slutenvården inom BUP på Skaraborgs sjukhus Skövde 25 september. Orsaken till stängningen är att man inte lyckats rekrytera och behålla tillräckligt med personal.

— Man har ju brist på läkare och även sjuksköterskor, vilket gör det svårt att hålla heldygnsvården öppen. På BUP finns endast en läkare, som naturligtvis inte kan jobba 24 7, säger Viktoria Forsberg, representant för Kommunal.

Annons

Mellan 17 på kvällen och 8 på morgonen ska det alltså inte finnas någon bemanning på BUP på Skaraborgs sjukhus. Hjälpsökande, som kan komma in via akuten, ska efter telefonkontakt vid behov skickas till slutenvård inom BUP på NÄL (Norra Älvsborgs länssjukhus) eller SÄS (Södra Älvsborgs sjukhus).

— Det drabbar främst våra barn och unga som inte kan få den hjälpen på obekväma tider, säger Viktoria Forsberg.

Enligt informationen från arbetsgivaren till fackliga organisationer avser sjukhuset att åter starta verksamheten så snart man förfogar över tillräckligt med personal.

Kommunal framförde vid förhandlingen att det vore rimligt att sätta ett slutdatum för en tillfällig stängning och efter detta bestämdes ett slutdatum om ett år.

Skaraborgs sjukhus bekräftar att BUP:s uppdrag för närvarande ses över, men kommenterar inte uppgifterna närmare i detta läge: ”Vi kan bekräfta att vi just nu ser över BUP:s uppdrag och att dialog pågår. Vi kommer gå ut med fullständig information om detta framöver. ” meddelar sjukhusets kommunikationsavdelning i ett mejl.