Per Gustafsson utgör tillsammans med Olle Gustafsson och Lars Frändberg den etablerade truppen i jaktlaget. Karl-Johan Brindbergs är jägare från Skara, och är ute vid Vassbacken i Töreboda för att lära känna det nya jaktlaget.

Mer om älgjakten

För jakten på älgkalv är jakttiden, inom både älgskötselområden och licensområden, fr..

Mer om älgjakten

För jakten på älgkalv är jakttiden, inom både älgskötselområden och licensområden, från den 12 oktober till den 28 februari 2016. På oregistrerad mark, med fritt antal kalvar, är jakttiden fem dagar, mellan den 12 och 16 oktober.

Länsstyrelsen har även fastställt fällavgifter för jaktåret till 850 kronor för vuxen älg och 100 kr för årskalv. Man har också beslutat att könskvotering av vuxna djur ska tillämpas inom licensområden. Fördelningen ska göras så att licensområden med ett jämnt antal djur ska få lika många han- som hondjur i tilldelning. För områden med udda antal djur i tilldelning ska kvoteringen ske så att han- respektive hondjur tilldelas vart annat år.

Länsstyrelsen rekommenderar att kalvförande kon inte bör fällas före kalv, eller kalvar.

– Vi är tre nya medlemmar och vi har varit ute hela dagen för att förbereda oss inför älgjakten, förklarar Karl-Johan Brindbergs, som även är jaktvårdskonsulent.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har satt upp vad som gäller: Jakttiden på vuxen älg inom älgskötselområden och licensområden får pågå under tiden 12 oktober till den 20 december 2015. I Skaraborg får man under den tiden fälla 934 vuxna älgar och 1 123 kalvar.

Men allt sådant vet förstås de här herrarna utan och innan, det har de stenkoll på.

– Vi skickar ut tilldelningen till varje licensområde i god tid, där står det hur många djur man har rätt att fälla under älgjakten, säger Ingela Gjers, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Den som vill veta mer kan också söka på www.älgdata.se.

Bussahagen Fimmerstads älgjaktslag har redan varit ute i markerna och kan konstatera att det troligen finns gott om villebråd i markerna.

Annons

I år har två jaktlag gått samman, därav namnet Bussahagen Fimmerstads älgjaktslag. Tillsammans har de 1 500 hektar mark att jaga på.

– Älgjakten är utan tvekan speciell, just premiärveckan. Förväntan är hög inför den men har en tendens att sjunka lite om det inte går så bra som man förväntat sig, säger Per.

De har som sagt redan observerat älg. Men inte ett skott har avlossats, det är möjligt först idag.

– Vi är kanske lite bortskämda här, vi vet att markerna innehåller älg, fast om vi skjuter något är en annan sak. Ett extremt torrår som det vi hade för kanske tio år sedan blev det inget.

Per Gustafsson förklarar att om det inte finns något vatten i skogen så finns det heller ingen älg.

Olle Gustafsson och Lars Frändberg har laddat inför premiären med sina "Super competition mackor" – hönökaka med stekt ägg och bacon, ett recept som kom till just inför en stundande älgjakt.

– Den är perfekt för sådan här samvaro, säger Olle och skrattar.

Det ska vara rejäla mackor som man står sig på en hel dag.

– Fast jag brinner nog mer för själva jakten, inflikar Karl-Johan Brindbergs.

Är det fortfarande lite machostämpel på en älgjakt?

– Inte här. Det har aldrig hänt i det här gänget, säger Per Gustafsson.

Lars Frändberg påpekar att tre damer är med i årets älgjakt, hans barnbarn 23-åriga Elin, Karl-Johans sambo Saila och Lars syster Kicki.

– Så det blir en ganska bra fördelning.

Per Gustafsson har jagat i 30 år, liksom Karl-Johan Brindbergs och Olle har jagat i 45 år.

För dem är starten på älgjakten lilla julafton.