På Billingens skidstadion ligger ett tunt – väldigt tunt – snötäcke och många passar på att ta en promenad i solskenet. Några skidspår är dock inte aktuella på ännu ett tag.

Anders Karlsson är verksamhetsledare på Billingens fritidsområde.

– Många tror att det räcker med minusgrader för att göra snö, men är det inte mer än 1 - 2 grader kallt och fuktig luft så blir det bara slask, om det blir något alls. Nu vill vi ha några dagar med rejäl kyla och barmark så att det blir tjäle innan vi börjar tillverka och köra ut snö i spåren.

I nuläget har man elva snökanoner som kan användas till konstsnöspåret och i dagarna arbetar man med att installera en större pump för att förse dem med vatten.

– Med den gamla pumpen kunde vi inte köra alla kanonerna när det var riktigt kallt och gick åt mycket vatten. Den nya pumpen levererar 240 kubikmeter vatten per timma och är dimensionerad för att klara av vattenförsörjningen även när vi bygger ut systemet nästa år.

Annons

Ungefär hälften av snön på det ungefär fyra långa konstsnöspåret sprutas på plats, medan hälften av snön tillverkas inne på skidstadion och körs ut med lastmaskin.

Allt vatten till kanonerna tas från Hållsdammen där vattentillgången efter den regniga sommaren och hösten är mycket god. Totalt får Billingens fritidsanläggning enligt vattendomen ta ut 30 500 kubikmeter. Ungefär 12 000 av dessa går åt till spåren och resten används i slalombacken.

– Vi ligger precis på gränsen. Allt vatten vi får ta ut går åt, och vi måste vara någorlunda säkra på att kylan håller i sig så att vi inte gör av med vattnet på snö som bara smälter bort. Därför är vi mer återhållsamma såhär i början på vintern.

– Förhoppningen är ändå att vi kan göra snön i december så att vi kan öppna backen till jullovet och kanske spåren lite tidigare. Fast det beror ju helt på hur vädret blir. Men blir det snö den naturliga vägen kommer vi naturligtvis att göra spår så att alla kan åka, poängterar Anders Karlsson.

I verkstaden vid skidstadion håller Joakim Johansson, Jonas Larsson och Hannes Ojanperä på med de sista förberedelserna inför säsongen.

– Det kan bli ganska stressigt när vintern är i antågande och alla undrar om spåren är klara snart. Men nu är alla maskiner nyservade och vi hoppas bara på en kall vinter.