När kungen och drottningen, vid vårt besök spelade av Theodor Berner och Agnes Olsson, högtidligen marscherade in i Frösveskolans matsal stod samtliga deltagare upp.

Fakta: Samtliga priser vid Frösveskolans Nobelfest

Litteraturpriset i årskurs 2 gick till boken ”Sagan om polisen” av Vilgot Nilsson.

Mo..

Fakta: Samtliga priser vid Frösveskolans Nobelfest

Litteraturpriset i årskurs 2 gick till boken ”Sagan om polisen” av Vilgot Nilsson.

Motivering: Berättelsen har en framsida som fångar ens uppmärksamhet och som gör att man blir intresserad. Författaren har fått med en bra personbeskrivning med roliga detaljer. Den är humoristisk och innehåller färggranna bilder. Berättelsen är enkel att läsa då den är skriven med en röd tråd, tydliga bokstäver, mellanrum och punkt.

Litteraturpriset i årskurs 4 gick till Laban Lundin för berättelsen Hundvalpen.

Motivering: Det är en spännande berättelse med bra och tydlig handling. Det är bra personbeskrivningar i den. Språket är varierande och stavningen är bra. Författaren har använt dialog emellanåt, men inte för mycket. Berättelsen var inte för kort och inte för lång.

Litteraturpriset i årskurs 6 gick till Gry Wallqvist

Motivering: För en text som på ett spännande och engagerande sätt beskriver en stor insats för mänskligheten. Författaren har lyckats att tydligt motivera för oss läsare, varför just hens kandidat förtjänar ett nobelpris i medmänsklighet. Språket är varierat och anpassat efter mottagaren, och det finns förklaringar till ord som kan anses svåra.

Vetenskapspriset i årskurs 3 gick till Aaron Holgersson som har skrivit en text med fakta om Irland.

Motiveringen: Det vinnande bidraget har en informativ text med intressant och lärorik fakta. Meningarna är varierande och texten är lätt att följa för den har en tydlig röd tråd.

Vetenskapspriset i årskurs 5 gick till Freja Ask, Emma Bergqvist, Moa Bergsten och Emilia Wallin Nyström.

Motivering: Utifrån ett vetenskapligt perspektiv, i ämnet teknik, visar denna husmodell prov på en mycket välbyggd konstruktion. Den har en väl genomtänkt idé i både design och sammansättning, med både detaljer och helhet. Själva husets tak, väggar och golv har en lösning som gör att man kan föreställa sig den i verkligheten. Belysningen och andra små detaljer förstärker intrycket av både funktion och trivsel i huset. Därför är skaparna av detta hus värda ett pris.

– Det här gör vi för att uppmärksamma Nobelfirandet. Det är en tradition här på skolan, säger Edwin Willersjö och Gustaf Torgin som är med och arrangerar middagen.

– Vi har hållit på med förberedelserna i ett par veckor och idag sköter vi i årskurs fem allt. Dukar, viker servetter, serverar och är värdar för gästerna.

Nobelfesten hölls inte mindre än tre gånger för att alla 360 elever och lärare på skolan skulle få plats. Menyn bestod av kycklinglår och ugnsrostad potatis med pepparsås och till dessert chokladpannacotta med apelsin.

Annons

Under middagen höll självaste Alfred Nobel, spelad av Simon Åsbrink, ett tal där han berättade om den världsberömde svenskens liv. Därefter var det dags dela ut vetenskapspriset för tredje årskursen.

Ur kungens hand fick Aaron Holgersson motta ett diplom för sin text med fakta om Irland.

Litteraturpriset i årskurs fyra gick till Laban Lundin för hans berättelse kallad Hundvalpen.

Som avslutning sjöng en kör med elever ur årskurs fem sången Dynamite, av Taio Cruz.

– Det är minst tionde året vi gör detta. Vår målsättning är att festen så mycket som möjligt ska likna den riktiga, säger Chatarina Johansson, som är lärare för årskurs fem.

– Det är en stor utmaning för våra femmor att arrangera en sådan här tillställning. Eleverna har lagt ner ett jättestort arbete med förberedelserna.