De senaste fem åren har grynkorvens dag firats i riksdagen den tredje torsdagen i oktober. Tommy Kroon är Grynkorvsakademins ordförande – eller fjälster, som det heter inom föreningen – och tycker att steget borde tas för att göra det till en röd dag i kalendern. Någon motion för detta finns dock inte planerad i nuläget.

– Vi har inte så många skaraborgska riksdagsmän längre, konstaterar han.

Ändå fortsätter de påminna om sin önskade helgdag, och ambitionerna stannar inte vid de svenska gränserna. Anna Maria Corazza Bildt har fått uppdraget att introducera korven i Bryssel.

– Det långsiktiga målet är att det ska bli en europeisk helgdag också. Men än så länge nöjer vi oss med Sverige, berättar Tommy Kroon.

Och även om det inte blivit någon helgdag än så fortsätter grynkorven att väcka uppmärksamhet. Föreningen brukar närvara på korvfestivalen i Stockholm, och i höst kommer de även finnas på plats på korvfestivalen i Göteborg.

– Många vet inte vad grynkorv är. Vi arbetar för spridning och för att fler ska få chansen att njuta av det.

Som vanligt kommer Grynkorvsakademin också medverka på Matfestivalen i Skövde, där det så klart blir final i Årets Grynkorv. Medverkan på mässor och festivaler är en viktig del i arbetet mot att Grynkorvens dag ska få helgstatus, och även om det inte är i mål riktigt än är Tommy Kroon övertygad om att det kommer att hända.

Annons

– Förr eller senare ska vi lyckas.

Mat