Skaraborgs Körkortsveteranklubb har haft ett extra höstmöte i Skövde, där man besökte tre intressanta platser. Dagen började på Material ConneXion, som är ett ”bibliotek” med nyutvecklade material av alla slag. Vi fick en intressant genomgång av verksamheten, innan vi fick gå runt och titta och känna på materialproverna.


Anläggningen är en av sju i världen, med huvudkontor i New York. Därifrån kommer varje månad 40 nya materialprover, dessa utväljs av en jury. Vi fick bland annat titta närmare på en heltäckningsmatta gjord av gamla fisknät från Filippinerna, en propeller i biokomposit förstärkt med kodynga, och en pappförpackning gjord av gräsfiber i stället för träfiber.

Material ConneXion används av arkitekter, designers och produktutvecklare av olika slag, som här får idéer till material. Efter detta besök blev det lunchbuffé på Hotell Billingen.


Eftermiddagens första besök var i det nybyggda Regionens Hus, som skulle vara färdigt en vecka efter vårt besök. Här fick vi se de ljusa och fräscha lokalerna, där förutom en del av Västra Götalandsregionens förvaltningar, en del andra verksamheter kommer att flytta in.

Cirka 400 personer kommer att arbeta här, i s k aktivitetsbaserade lokaler, där varje medarbetare väljer arbetsplats efter vad man ska göra för tillfället. Man har alltså inga fasta arbetsplatser. Byggnaden är på ca 10 000 m2 och inrymmer också en restaurang samt Skövdes nya turistbyrå. Intressanta detaljer på och i byggnaden är att landskapsvapnen för de ingående landskapen i regionen, samt Göteborgs vapen, finns såväl på fasadens betongytor, som på glasytor inomhus.

Annons

Sedan gick vi över till det nya parkeringshuset, som ligger intill Regionens hus. Här håller man också på att färdigställa anläggningen, med lite senare tidsplan, det ska vara färdigt 1 december.

I parkeringshuset, somchar en golvyta på ca 20 000 m2, kommer drygt 600 bilar att få plats, varav 30 laddplatser för elbilar. I bottenplanet finns även ett bussgarage. På en del av husets tak finns solceller, och resten blir ett ”grönt tak” med sedum.

Fasaden är glest klädd med stavar i två olika gula färger, dessa är gjorda av tegel. Fasaden mot resecentrum är ett ”digitalt konstverk” där olika ljuspunkter kommer att bli olika bilder när det är mörkt. Guiderna på de tre besöksmålen tackades med chokladaskar, och till sist tackades medlemmen Bo Högberg, som planerat dagen, med en blomma.