På skärtorsdagens kväll öppnade Bildkällan vid Stora torget i Falköping sin vårsalong, där 83 juryuttagna bidrag fyllde utställningslokalen. Vernissagen var en markering att vårens konstrunda inletts.

Lisette Friberg hade bidrag på samlingsutställningen. Men på långfredagen öppnade hon, som så många andra konstnärer, för besökare på hemmaplan. I det före detta brygghuset, vid gamla småskolan i Gökhem, visade hon sin keramik och bildkonst i akvarell och olja. Skalbaggarna, glaserade i vackra färger, var något hon särkilt gärna visade upp.

"Jämn ström"

— Besökarna har kommit i en jämn ström, konstaterade hon några timmar in på långfredagen.

Annons

I Östra Tunhem fanns en annan samlingsutställning, där Gudhemsbygdens hembygdsförening samlat konstnärer med lokal anknytning. Lars Ivenholt, Norra Vånga, visade för första gången upp sina oljemålningar med kustmotiv i Östra Tunhem.

— Jag har anknytning till bygden, jag växte upp på Bokstena, en utgård under Stora Bjurum, berättar han.

Åsa Gustavsson med Ateljé Kilstorp, verksam som keramiker sedan början av 1960-talet och som formade Ållebergs ryttare som vi är vana att se den 1961, hade besök i verkstaden direkt. Ann-Charlott Selin, Ulricehamn, köpte en mask i keramik som present till sin dotter. Tillsammans med keramiken visade hon sin bildkonst i olja, akvarell och krita.

Ullene hus

Pia Cornélius, sedan augusti ägare av Ullene gamla skola, samlade flera utställare i de lokaler hon nu döpt till Ullene hus.

Ulla Tidqvist, Herrljunga, visade kraftfulla målningar i akryl medan Annika Wahréus, fåruppfödare på Anfastorp Vilske Kleva, bidrog med akvareller och fällar av ryafår, den lantras som föds upp på gården. Dottern Ulrika Wahréus, mågen Rickard Wahréus och hans bror Tobias Stjärnqvist, alla bosatta i Malmö, bidrog med fotokonst och finsnickeri.

Påskrundan pågår i fyra dagar, till och med annandag påsk.