Likt en mycket magerlagd R2-D2 rullar telenärvaroroboten Double runt i stadshusets entré. Den har segwayliknande hjul i botten, en pinne i mitten och en surfplatta i övre änden, där den som styr kan ses.

Roboten styrs via tangentbordet på en dator och har kamera, mikrofon och högtalare så att operatören kan kommunicera med de som roboten träffar.

– Med hjälp av en närvarorobot kan man delta i mässor eller möten var som helst i världen, säger Therese Ahlberg, som är driftchef på avdelningen för IT och verksamhetsutveckling i Skövde kommun.

Under två dagar arrangeras mässan FutureDays i Skövde stadshus. Här visas allt det senaste inom ny teknik, för en publik mestadels bestående av kommunanställda från Skövde och kringliggande kommuner.

– Man ska kunna komma hit under en timma och få tillfälle att klämma och känna på digital teknik. Tanken är att medarbetarna ska kunna se olika lösningar som faktiskt finns i användning hos våra partners, och kanske kunna se hur man kan använda tekniken i sitt eget arbete.

FutureDays har tillkommit efter ett initiativ från avdelningen för IT och verksamhetsutveckling i Skövde kommun.

– Vi funderade på hur vi kan hjälpa medarbetarna hinna med att sätta sig in den nya tekniken. Vi vill göra den mer lättillgänglig, säger Therese Ahlberg.

Förutom besökare från kommunerna i gamla Skaraborg kommer det folk från Västra Götalandsregionen, Norrköpings kommun och Fyrbodals digitaliseringsråd.

Annons

– Men de flesta är naturligtvis från Skövde kommun. Vi har lagt mässan över två dagar för att alla som vill ska ha möjlighet att komma.

På mässan kan man få veta mer om till exempel VR-teknik inom vården, teknikstöd för videomöten, tekniska lösningar och tjänster för pedagogik och utbildning. Man kan också prova 3D-skrivare, flyga drönare eller se det röststyrda hemmet.

Det senare intresserar elektrikern Magnus Hallqvist speciellt.

– Hemma har jag en tidigare version av detta och kan tända och släcka via en mobilapp. Jag vill gärna ha mer sådana här grejer men skulle i så fall behöva en större bostad, säger Magnus när han kliver ut ur rummet där Anders Green från avdelningen för IT och verksamhetsutveckling visat hur man med två olika röststyrningssystem kan ändra belysning, välja program på TV eller starta kaffekokaren. Bland mycket annat.

– Man ska använda tekniken när den kan hjälpa dig, men den får inte bli en belastning i sig, säger Magnus.

Från företaget Gaia kommer Peter Brauner som visar Hololens, en sorts korsning mellan virtuell- och förstärkt verklighet.

– Det kallas mixed reality och innebär att du ser var du är i verkligheten, samtidig som du kan projicera saker i synfältet.

– Man kan till exempel använda det i medicinska sammanhang och göra en digital obduktion. Eller i tekniska användningar för att se hur en maskin är uppbyggd, säger Peter Brauner.

Under dagarna hålls också ett antal inspirationsföreläsningar.

– De har ganska stort fokus på välfärdssektorerna skola, vård och omsorg, och hur olika digitala lösningar kan vara till hjälp inom dessa områden, säger Therese Ahlberg.