På torsdagen blev det känt att Volvo Cars tar tillbaka kontrollen över komponenttillverkningen i Floby från Amtek Group. Det sker sedan den indiska ägaren, som tog över 1 januari 2016, inte fullföljt betalningsplanen.

Med närmare 500 sysselsatta är fabriken en av kommunens största arbetsplatser.

Tillverkningen sker inom tre produktområden; lastvagnsnav till tung fordonsindustri, bromsskivor till personbilar och vevstakar till personbilsmotorer. Fabriken levererar över hela världen, med kunder i länder som Australien, Japan, USA och Brasilien. Både fordonstillverkare och företag som levererar system till fordonstillverkare är köpare.

Kommunledningen har varit informerad om att frågan om ägandet av fabriken skulle dyka upp.

Annons

— Men vi har inte haft kännedom om några detaljer, säger kommunalrådet Conny Johansson (S).

Han bedömer att risken för att verksamheten i Floby påverkas är liten.

— Det finns risker i allting, men den information vi har säger att fabriken går jättebra, att man har många kunder och att personal anställts. Vi hoppas och tror att man får ordning på en ny ägarstruktur.

Mer information

Kommunens näringslivschef Magnus Sundén säger att man väntar ytterligare upplysningar om utvecklingen.

— Vi haft kontakt med fabriksledningen, och kommer inom kort att få mer information därifrån, säger han.

Verkstadsklubben har cirka 380 medlemmar. Klubbordförande Björn Lugn väljer att inte kommentera affären. Samma gäller Unionens ordförande Tobias Larsson.

Amtek Group är ett globalt företag, börsnoterat i Singapore. I samband med övertagandet i Floby bildades ett nytt bolag, Amtek Components Sweden AB.