Relaterat: Fannys barn blev bitna av vattenloppor i Boulognersjön

På torsdagen skrev Skövde Nyheter om Fanny Fohlin och hennes familj som fått vattenloppor efter att de badat i Boulognersjön. Vattenlopporna hade bitit dem vid två tillfällen och Fanny Fohlin riktade kritik mot kommunen som inte uppmärksammat allmänheten på problemet.

– Eftersom kommunen inget skrivit så tänkte vi att problemet förhoppningsvis var försvunnet, men idag fick dottern smörja in hela kroppen med salva mot klådan och de tjugotalet bett hon fick, berättade hon då.

På torsdagseftermiddagen skrev Skövde kommun på sin hemsida att man avråder från att bada i sjön efter att prover har visat att det finns förhöjda halter av bakterier.

– Vi har fåglar i sjön. I kombination med det varma vädret blir det en ökad bakteriehalt, konstaterar Morgan Sjöberg, som är park- och naturingenjör hos Skövde kommun.

– Tyvärr är detta ett förekommande problem i hela Sverige. Sjöar är ju fåglars hemvist. Vi försöker att avhysa dem så gott det går och vi har satt upp ljudsignaler och attrapper för att skrämma bort det. Tyvärr är det svårt att göra något åt det.

Finns det något ni ännu inte gjort som ni kan göra?

– Det är en känslig sak att prata om. Vi är där varje morgon och städar upp så gott det går. I nuläget följer vi de rutiner vi har satt upp.

Annons

Förmodligen kommer varningsskyltarna att sitta kvar för resten av helgen, eftersom Skövde kommun inväntar vidare provsvar.

Hur vet man att man drabbats av bakterierna?

– Du blir magsjuk, det är det värsta som kan hända. Då ska du ha svalt en del vatten. Men jag vill poängtera att de uppmätta värdena är ganska låga.