SveaPriset är enligt ett pressmeddelande en framåtriktad utmärkelse, som vill göra skillnad genom att belöna den bästa innovationsidén inom eHälsa.

Juryns motivering löd, något kortad: ”Matglad är en kokboks-app som på ett pedagogiskt sätt, steg för steg med enkla texter och bilder visar vilka verktyg och ingredienser som behövs när maten ska lagas. Projektet fokuserar på en viktig och stor målgrupp, har stor skalbarhet och kan med fördel överföras till många andra grupper i samhället...".

Annons

Målgruppen för Matglad är personer med lätt funktionsnedsättning. För att tillgodose behovet av utbildning om hur Matglad appen är uppbyggd och hur man som personal inom LSS kan jobba med mat och hälsa ska prissumman användas för att skapa e-baserad utbildning och handledning för personal inom LSS.

Målgruppen behöver stöd och hjälp för att komma igång och därför är personalen en viktig resurs men även ur ett långsiktigt hälsoperspektiv behöver målgruppen stöd och stimulans från personalen.

- Vi är så otroligt glada och stolta att vi vann Sveapriset. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matgladappen till ännu fler och inspirera personalen att jobba mer med mat och hälsa säger Margareta Frost Johansson, avdelningschef och projektledare för Matglad.

– Att se personer som annars aldrig har lagat någon mat stå i köket och med hjälp av appen laga maträtter som de aldrig har kunnat tidigare är så fantastiskt. Att även se hur självförtroendet stärks efter varje lyckad matlagning gör att man verkligen blir både glad och rörd. Det är så stort säger Birgitta Toll, initiativtagare till appen.

Bakom utmärkelsen står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, VINNOVA och Kvalitetsmässan, Socialstyrelsen, Famna, Sveriges läkarförbundet, SBU, Vision, Sveriges Socialchefer, Swedish Medtech, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet, Vårdalstiftelsen och Vårdföretagarna.

App