När det kommer till självförsvar kan det kännas osäkert kring vad man faktiskt får göra och vad som är olagligt. När det kommer till redskap och vapen finns den relativt tydliga knivlagen. Knogjärn, knivar och även baseballträn är sådant man inte får bära omkring på hur som helst, eller ha liggandes i bilen. Pepparsprej och tårgas är också olagligt och går under vapenlagen, men andra typer av lagliga självförsvarssprejer säljs till privatpersoner i butiker.

— Det finns sprej med färg i och som jag vet att de har provat, då färgen inte ens gick att få bort med aceton. Det kan ju vara bra, eftersom det blir lättare att identifiera gärningsmannen plus att de blir förblindade, säger polisen Fredric Bergström som är stationsbefäl i Skövde.

Det är alltså helt okej att använda sig av vissa typer av försvarssprejer, men när och hur får man använda dem? Hur mycket våld får man ta till egentligen?

— Man kan själv göra sig skyldig till ett brott när man använder sig av försvarssprej, om det inte är i en nödvärnssituation. Är det i självförsvarssyfte får man använda det som behövs för att avvärja en brottslig handling. Du får använda det våld som behövs för av avstyra faran. Det ska vara försvarligt våld som står i proportion till det våld du bemöts av.

— Våldet man får använda vid en nödvärnssituation skall vara ej uppenbart oförsvarligt och för att en nödsituation ska bli aktuell måste man bli utsatt för ett pågående eller överhängande brottsligt angrepp, lägger han till.

Det gäller att inte använda onödigt mycket våld, även om man blir angripen.

Annons

— Man kan göra sig skyldig till brott om man nu senare bedömer att personen i fråga har använt övervåld. Det finns fall där det har använts för mycket våld.

Om man vill hjälpa någon annan som blir överfallen gäller i princip samma sak som om det vore en själv.

— Man kan ta över någon annans nödvärn. Då handlar det också om att göra tillräckligt för att avvärja och komma undan, med försvarligt våld.

Fredric berättar även om larm som går att köpa, som man kan sätta igång ifall att man blir överfallen.

Det finns även självförsvarskurser att ta, en del specifika för kvinnor.

— Det blir väl en trygghet för dem att lära sig kampsport och självförsvarstekniker.

När räknas det egentligen som nödvärn? Var går gränsen?

— Att bli angripen räknas det som nödvärn. Då får du göra det som behövs för att komma undan.

Han har några tips, kanske främst för kvinnor som kan vara extra utsatta under sena kvällar på stan, men även för killar.

— Man ska tänka sig för. Tänka på var man går, att gå på upplysta ställen där det är folk och ha koll på sin omgivning. Man ska kanske inte gå med hörlurar och gärna gå med flera andra, kanske ha telefonen i näven och vara beredd om det skulle hända något, säger stationsbefälet Fredric Bergström.