Egentligen heter de cerkarier och är larver till en fågelparasit. De kan borra sig in några millimeter i huden på människor som badar. Det låter otäckt, men är helt ofarligt. Larverna dör snabbt efter att ha angripit människor, men brukar orsaka utslag som ser ut som myggbett och kliar.

Till Miljösamverkan Östra Skaraborg har det kommit in uppgifter om att det finns cerkarier vid den så kallade skolbryggan i Vättern vid Hjo.

— Men detta är något som förekommer i många insjöar. Jag bor vid Simsjön och både jag och min sambo har sista veckan börjat få utslagen, säger Catharina Nilsson vid Miljösamverkan Östra Skaraborg.

För personen som badade i Hjo började utslagen komma för en vecka sedan.

Det är inte farligt att bada i sjöar med cerkarier. För att förebygga besvär kan man duscha efter badet, torka sig ordentligt med handduk och byta badkläder. Man kan lindra klådan med receptfri kortisonkräm eller kylbalsam.

Besvären med klåda brukar gå över efter någon vecka. Det är vanligare att barn får cerkarier, eftersom de ofta badar länge på grunt vatten, där parasiterna trivs. Om man får stora besvär och feber ska man söka vård. Badklåda smittar inte mellan människor.

Källa: 1177.se