Projektpengarna kommer från en treårig satsning som heter Stärkta bibliotek och ska användas för att ge förutsättningar för bibliotek att utveckla sin verksamhet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Bibliotek Mellansjö har beviljats 1,5 miljoner kronor för utveckling av en webbportal kopplad till bibliotekskatalogsystemet Koha (vilket betyder gåva på språket maori). I utvecklingsarbetet av systemet samarbetar Bibliotek Mellansjö med de tio kommunerna i Västmanland som också har fått ta emot pengar från Stärkta bibliotek.

Bibliotek Mellansjö är ett folkbibliotekssamarbete mellan åtta Skaraborgska kommuner, Tibro, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Töreboda, Gullspång, Tidaholm och Skövde, där Skövde står för en del centrala funktioner.

Den nya portalen kommer att samla all information om medier och evenemang och vara en tydlig ingång till bibliotekskatalogen och annan information för alla kommuner i samarbetet.

— Det känns fantastiskt att vi får stöd till att fortsätta utvecklingsarbetet med Koha för folkbibliotek i Sverige, säger Anna Gullstrand som är bibliotekschef.

Inköp av nya böcker

Även biblioteket i Södra Ryd har fått pengar från Kulturrådet, 290 000 kronor.

Biblioteket i Södra Ryd har tidigare fått pengar ur potten i syfte att bygga upp en flerspråkig del i biblioteket och har nu fått ytterligare beviljade medel för att fortsätta satsningen.

— Vi vill jobba ännu mer mot målgruppen flerspråkiga och de här pengarna kommer ge oss möjlighet att fortsätta ha en person anställd för att jobba med riktad verksamhet mot målgruppen, berättar Sara Andersson, föreståndare på biblioteket i Södra Ryd.

Annons

Med hjälp av de tidigare bidraget från Kulturrådet har biblioteket köpt in böcker och skapat en flerspråkig del i lokalerna. Nästa steg blir att fylla biblioteket med nytt innehåll som förhoppningsvis ska locka nya besökare