LÄS MER: IFK Skövde leder handbollsligan – krossade Guif

De 1848 åskådarna stod upp i Arenan under den sista minuten och applåderade IFK Skövde i den senaste hemmamatchen – 31–19 (16–11) mot Guif.

Segern betydde serieledning efter sex omgångar och fem raka segrar.

Jag minns inte när Blåvitt senast toppade tabellen efter sex omgångar och när Guif blev SÅ utspelat i Arenan.

För mig har ALLTID defensiven varit en stor segerfaktor, grundstenen i handbollsspelet.

Norrmannen Jonas Wille har ändrat försvarsspelet. De senaste säsongernas glesa försvarslinjen på 5-1 (eller 3-2-1) har ersatts med ett kompakt 6-0-försvar, där mittförsvararna Adam Samuelsson, Rex Blom och Axel Franzén är ”lagom elaka”

Det smäller ordentligt i närkamperna och alla spelare hjälper varandra. Det kostar en del utvisningar, men inger också respekt.

Och längst bak har norske målvakten Håvard Åsheim fått en ypperlig start i sin nya klubb. Han inger trygghet.

LÄS OCKSÅ: Åsheim: ”Har inte fått ut det på match”

Annons


Under fjolårssäsongen släppte IFK in över 30 mål i alltför många matcher och blev på så sätt ofta poänglöst.

Den här säsongen har Jonas Willes grabbar inlett med 28 insläppta mål mot Hammarby IF, 24 mot Redbergslids IK och IK Sävehof, 25 mot Alingsås HK, 21 mot AIK och 19 mot Guif. Det ger ett snitt på 23,3…

Då ser tabellen också annorlunda ut.

”Försvar är bästa anfall” har gjort att IFK Skövde gör fler enkla kontringsmål.

I anfallsspelet har bredden blivit mycket bättre och inte så beroende av Kristian Svenssons och Rasmus Wremers dagsform. Dessutom är det mer variation i attackerna och avslutningslägen sker från alla positioner.

Två riktiga lirare har dessutom tillkommit på niometer.

Dansken Matias Helt Jepson är precis SÅ BRA som jag hade hoppats som spelförare – har överblick, kan skjuta från distans, göra genombrott och spela in bollen på linjen.

Lurige Richard Hanisch, handbollsfostrad i Eskilstuna (HK Eskil), är oförutsägbar och kan hitta på vad som helst, hittills har det mesta varit positivt – en matchvinnare.

Och ”gubbarna” Svensson, 37, och Wremer, 36, kan fortfarande. Den förstnämnde gjorde fyra mål och hans kompis fick stående ovationer när han vid 19-11 tryckte in sitt 1600:e mål i IFK-dressen – respekt!


En annan förbättring jämfört med de senaste säsongerna är jämnheten. Det blir inga långa svackor i matcherna. Det finns en helt annan stabilitet nu.

IFK Skövde spelar en rolig anfallshandboll som borde locka över 2000 åskådare på onsdag, när topplaget Malmö HK gästar Arenan.

Att slå Guif hemma med så stora siffror säger en del, men jag tror inte att eskilstunalaget går till slutspel den här säsongen. Däremot skulle en seger mot Malmö HK imponera oerhört. Skånelaget är enligt min mening en aspirant på SM-guldet.

Det har bara spelats sex omgångar ännu, så mycket kan fortfarande hända.

Ändå.

Jag har tippat att Blåvitt ska bli sjua.

Det kan bli bättre, men framförallt har Skövde ett lag som nämnas med stor respekt runt om i landet och spelar en effektiv handboll.

Inledningen lovar mer.

LÄS MER: Thurin uttagen till ligalandslaget