Annons

Tillsammans med Thomas G:son och Mats Tärnfors har Calle Kindbom skrivit det bossadoftande bidraget Trivialitet, som framförs av Sylvia Vrethammar.
Calle, som arbetar som ansvarig för etiketten Frituna på EMI, hade låten liggande sedan en tid och när Sylvia skulle släppa en ny skiva plockades den fram ur lådan.
Nu ser han fram emot helgens deltävling i Malmö.
– Det känns underbart. Jag är realistisk och har inga som helst förväntningar, mer än själva upplevelsen, säger Kindbom.

 

Fakta

CALLES MELODIFESTIVALBIDRAG: Världen utanför (2002). Skrevs med G:son. Barbados tävlade och kom f..

Fakta

CALLES MELODIFESTIVALBIDRAG: Världen utanför (2002). Skrevs med G:son. Barbados tävlade och kom fyra. Vem é dé du vill ha (2002). Skrevs med G:son. Kicki, Lotta & Bettan hamnade på tredje plats i finalen. Give me your love (2003). Skrevs med Carl Lösnitz. Duon Fame vann svenska Melodifestivalen och kom femma i Eurovision. Var mig nära (2005). Calle skrev med Robert Åhlin. Cecilia Vennersten sjöng men låten gick inte vidare. Långt bortom tid och rum (2005). Skrevs med G:son. Sångaren Mathias Holmgren tog sig till Andra chansen där han kom sjua. Älskar du livet (2006). Skrevs med Dan Fernström. Björn Kjellman sjöng sig till en nionde plats i Melodifestivalen 2006. I dag och i morgon (2006).Skrevs med G:son. Kikki Danielsson kom på tionde plats det året. Show me heaven (2009). G:son, Pär Lönn, Nestor Geli och även Susie Päivärinta själv var med och skrev. Lili & Susie tog låten till andra chansen, men inte längre. Vaken i en dröm (2011). Skrevs med Lars "Dille" Diedricson och Kristian Wejshag. Elisabeth Andreassen sjöng, låten kom sist i deltävling två.

 

För honom är helgens tävlingar först och främst något kul, ett par dagars guldkant på tillvaron, med branschfolk, musikmänniskor och kanske lite nattsudd.
Annat var det för tio år sedan.
– Då satsade jag så mycket av min tid, jag skrev låtar som andraskift . Jag arbetade heltid som A&R på Mariann Grammofon, och när barnen lagt sig vid 21-tiden på kvällen kunde jag fortsätta skriva till tolv på nätterna. Då vill man ju ha resultat, annars är det man gör värdelöst, säger Calle Kindbom.
På den tiden hade han som mål att få med en eller några låtar i tävlingen och såg det som ett enormt misslyckande om han inte kom med.
– Nu är det en helt annan grej, jag ser det mer som en bonus att vara med.

 

Men visst får man drömma lite. Från den stund ens låt är antagen så finns ju faktiskt chansen, säger han och ler.
Senast Calle hade ett bidrag med i festivalen var 2011 då Elisabeth Andreassen åkte ut i andra deltävlingen med Vaken i en dröm.
Tio år har gått sedan duon Fame - Jessica Andersson och Magnus Bäcklund - vann Sverigefinalen med Give me your love, skriven av Kindbom och Carl Lösnitz.
– Mycket från den tiden känns daterat och det är mycket som har förändrats, säger Calle Kindbom.
I de tre deltävlingar som hittills har avklarats är det en artist som mer än andra symboliserar förändringarna, tycker han.
– Utan att lägga några musikaliska värderingar i det skulle jag vilja säga att YOHIO är ett talande och roligt exempel på att lite nya saker går hem. Det känns inte konstruerat, det finns en ärlighet bakom. Och det är kul, för det behövs friska vindar.
Calle Kindbom har sagt att det inte längre går att vinna Melodifestivalen om man är över 30 år. I lördags gick gubbgänget Ravaillacs vidare med sin En riktig jävla schlager.
– Ja, men det var inte final. Och jag tror ändå det ligger något i det jag sa, helt enkelt beroende på att de som röstar är yngre.