I mobilspelet Castle Cats är man ledare för en armé av katter. Det gäller att samla så många som möjligt och slutmålet är att besegra den onda mopsen. Något som ungefär 1,5 miljoner användare sysslar med.

– Ja, det går bra nu. Idag har vi möjlighet att ta ut en riktig lön och fortsätta utvecklingen av spelet, säger Dilaram Massimova som är VD för företaget PocApp Studios som håller till i Växthuset på Gothia Science Park.

PocApp Studios består numera av grundarna Dilaram Massimova, Tim Holmboe, Anna Larsson, Sean Langré, Robin Nordholm, Jonas Hansson samt Sofie Irenheim som är anställd. De är alla före detta elever på Högskolan i Skövde där de läste dataspelsutveckling.

– Under vårt andra år på skolan bildade vi en grupp och gjorde vårt första spel, Carpet Kitty, som fick mycket beröm på Microsoft Game Camp. Vi pushades att fortsätta utveckla spelet och försöka släppa det, så det blev högsta prioritet under vårt tredje år. Förutom att gå klart skolan naturligtvis, säger Dilaram Massimova.

Idén till spelet kläcktes av Robin Nordholm.

– Vi behövde en enkel idé. Först var det katter som river på gardiner, men det byttes av praktiska skäl till mattor. Det var vårt första spel och gick väl inte sådär jättebra. Därefter släppte vi Sling a Kitty som inte heller blev någon jättehit.

– Det såg väldigt dystert ut ett tag innan vi fick vårt genombrott med Castle Cats. Det spelet har gjort att vi kan stå på egna ben och fortsätta med spelutveckling. Nu är vi uppe på runt 1,5 miljoner nerladdningar. Vi fortsätter arbeta på spelet och kommer hela tiden med uppdateringar.

Hur ska man beskriva ert företag?

– PocApp Studios bildades 2015 av ett gäng kattgalna spelutvecklare. Det är många människor som gillar katter och det är nog en del av hemligheten bakom spelets framgång.

Några planer på att utveckla spelet för andra plattformar?

– Inte just nu. De flesta dataspel är i 3D och den kompetensen har vi inte för tillfället. Det är ett ganska stort steg att göra 3D-grafik till PC och blir det aktuellt måste vi anställa fler grafiker.

Annons

Castle Cats är gratis att ladda ner och finns för både IOS- och Android-enheter. Inkomsterna för PocApp Studios kommer från köp inne i spelet samt från reklam.

– Det är frivilligt att se reklamen i Castle Cats och om man gör det så får man något i gengäld, en sorts belöning inne i spelet. Vi har faktiskt fått mail från användare som undrar om det inte finns mer reklam att klicka på. Men då har vi fått förklara att det inte finns mer annonser att tillgå från våra reklamleverantörer, säger Dilaram Massimova.

– I spelbranschen är ofta förhållandet det motsatta så det är jättekul att ha sådana problem. Vi har fått göra olika uppdateringar för att minska annonserna i spelet.

Blir ni rika nu?

– Vi arbetar på det. Under de två första åren så levde vi på i princip ingenting och nu kan vi alla ta ut fullgoda löner efter tiden på bröd och vatten.

– Vi hade en boom i början med jättemycket nedladdningar, men nu räcker det med att några tusen varje dag för att hela studion ska kunna gå runt och dessutom kunna börja på nya spel.

I Castle Cats spelar man inte mot några motståndare, utan bara mot sig själv.

– Det är tänkt som ett ganska lugnt spel, även om det kan bli lite högre tempo när man ska försöka hinna med att samla alla katter som släppts i ett event. Våra användare är från 8 år och uppåt, men den största åldersgruppen är mellan 18 och 25 år. Fast vi har också många mor- och farföräldrar som spelar med barnbarnen, säger Dilaram Massimova.

– En av svårigheterna är att designa spelet så att det passar lika bra för de som spelar lite grann som för de som spelar jättemycket.

Någon efterföljare till Castle Cats är ännu inte bestämd. Just nu är PocApp Studios inne i en fas där hela verksamheten är inriktad på uppdateringar. När spelarna besegrat den onda mopsen kan man fortsätta samla katter med olika egenskaper, men studion har även en fortsättning planerad.

– Det är lite av en cliffhanger. Vi har inte skrivit klart händelsekedjan utan kommer med en fortsättning vid nästa uppdatering. Vi har planer på att fortsätta spelet mot en ny fiende, kanske en ond katt den här gången, säger Dilaram Massimova avslutningsvis.