Flera ryttartävlingar i Skaraborg har ställts in senaste tiden på grund av rådande smittorisk i landet med hästinfluensa, kvarka och abortvirus.

Förra veckan stängde Tibrobygdens ridklubb sin anläggning efter att hästar där konstaterats ha kvarka, som är en allvarlig luftvägssjukdom.

LÄS MER: Flera fall av hästinfluensa - viktigt att se över vaccinationsskyddet

LÄS MER: Skövde ryttarförening stänger anläggning

LÄS MER: Otäcka smittor får Falbygdens hästsportförening att ställa in tävling

Nu väljer Jutagårdens ridskola att stänga anläggningen från och med idag för besökande hästar.

– Att vi gör det nu beror på att stall runt omkring har hästar med förkylningssymptom, säger Frida Hansson.

Det finns inga sjuka hästar på anläggningen utan är en säkerhetsåtgärd och görs i förebyggande syfte. Ridskolan fortsätter som vanligt med undantag för de som tränar med egen häst. De får möjlighet att ta igen missade lektioner längre fram.

Annons

Frida Hansson berättar att man varje vecka har mellan 30 och 40 hästar som kommer utifrån för att tränas på anläggningen.

– Det är väldigt mycket, säger hon.

Ridskolan har sedan 2015 haft strikta smittskyddsregler. De som rider på anläggningen måste ha ridkläder som bara används där och som alltså inte får användas i andra stall.

I nuläget påverkas inte verksamheten ekonomiskt, eftersom ryttare med egna hästar kommer att kunna rida igen.

– Det är ju för att vi inte ska påverkas ekonomiskt som vi vidtar åtgärderna.

Frida Hansson hoppas med tanke på den rådande situationen att människor som håller på med hästar ska förstå hur viktigt det är med smittskydd.

– Tyvärr åker hästägarna iväg med sina snoriga, hostiga hästar och tar inte prover om hästen uppvisar symptom på smitta. Jag hoppas den här situationen leder till att Hästsverige kommer ut med ökad kunskap om smittskydd för häst. Ju mer rörliga vi är med våra hästar desto viktigare är det att veta när vi kan transportera våra hästar och inte, säger hon.

Anläggningen hålls stängd fram till tisdagen den 12 mars. Därefter tas ett nytt beslut gällande fortsättningen.

Grevagårdens ridsportcenter, som ligger intill Jutagården, meddelar på sin Facebooksida att anläggningen hålls öppen trots smittoläget i landet men ”vädjar om allas betydelsefulla och avgörande försiktighet”.

Skövde ryttarförening stängde sin anläggning förra veckan och i måndags meddelade klubben på sin Facebooksida att två hästar var snuviga. Prover har tagits som visade på lindrig luftvägsinfektion.

– Vi ligger kvar i vårt stängda läge med fortsatt mycket vaksamma på alla symptom, säger klubbens ordförande Magnus Pantzar.

Klockaregårdens ridskola i Falköping stängde i söndags sin anläggning för alla hästar utifrån fram till 10 mars. Klubben meddelar att det inte finns smitta på anläggningen utan det handlar om en ren försiktighetsåtgärd.

Vartofta rid - och körsällskap skriver på sociala medier att man stänger stallet på anläggningen. Ridhuset är öppet tillsvidare men det kan komma att ändras beroende på smittspridningen.

Här kan du läsa mer om hur du undviker att sprida smitta

Här kan du läsa om det aktuella smittläget i landet