Stora Ek är herrgården med anor från 1700-talet som ligger mellan Skövde och Mariestad. Strax söder därom ligger Boterstena, centrum i en känd jordbruksfastighet.
Gemensam faktor för fastigheterna är att de ägs, i varje fall en stund till, av Ragnar Utne. 
Utne är norsk speditör som skapade sig en förmögenhet i åkeribranschen, men som på 1990-talet sadlade om till storbonde i Skaraborg. Först köpte han herrgården Stora Ek, någon tid sedan Boterstena. Därefter har ytterligare 17 fastigheter lagts till. 

Utne har fått ekonomiska bekymmer, enligt uppgift bland annat efter att ha blivit lurad i samband med en affär om amerikanska obligationer. Bekymren leder nu till att Kronofogdemyndigheten beslutat sälja hans fastigheter på exekutiv auktion.
18 mars hålls budgivning på Kronofogdens kontor i Skövde. Det är, utan jämförelse, den största affär som myndigheten i Skaraborg har haft att hantera berättar kronokommissarie Sigvard Eriksson.
- Stora Ek värderas till 140 miljoner kronor, Boterstena till 150 miljoner, informerade Eriksson i samband med den visning som i dag hölls på Stora Ek.

Ett 60-tal personer var med vid visningen av herrgårdsbyggnaden och därtill hörande flygelbyggnader.
Utne själv fanns med och berättade om fastighetens för- och nackdelar. Av hans sätt att beskriva godset kan man utläsa att han, i alla fall inte helt, har gett upp slaget om sitt jordbruksimperium i Skaraborg.
- Här har jag tänkt att bygga ett ensilagelager, undslapp han sig exempelvis.
Alltså hade tänkt, utan tänker att...
Vid visningen fanns också med intressenter och nyfikna från Värmland, Göteborg och Småland. Bland de som fanns med på visningen igenkändes representanter från närliggande Vadsbo växtodling, ett i sammanhanget väl känt jordbruksföretag.
- Försäljningen har väckt stort intresse. Vad det innebär när det kommer till budgivning återstår att se, säger Sigvard Eriksson.
Vid visningen kunde tidningen inte notera några utanför lantbrukskretsar kända namn, i varje fall inte några som stavar med Z eller Auf.
I morgon hålls visningen av Boterstena, vars skogsinnehav diskuterades förstulet redan på måndagen.