Nu vaknar storkapitalisten och hotellmagnaten Petter Stordalen till liv då han inser att nya Billingen blir en viktig del i konkurrensen om de stora kongresserna.

Att Skövde inte är så viktigt kan man förstå då endast en liten hotellfastighet ingår i sagde persons imperium. Den hotellfastigheten kommer att förbli en god affär, mycket tack vara att han och jag en gång hade många och långa förhandlingar, som allt som oftast avslutades med armhävningar.

Det var då, när vi alltid hade glimten i ögat hur hårda förhandlingarna än blev. Nu är Petter en stor elefant i det internationella näringslivet och jag är fortfarande en liten mus i Skövde som han inte ens märker om han trampar på.

***

Ett år efter att nya Billingen presenterades vaknar Petter Stordalen och bestämmer sig för att nya Billingen måste stoppas, utan att ens komma till Skövde och höra hela historien.

Annons

Än konstigare blir det om man tänker på Malmö Arena, där Stordalen fick kommunen att bygga en kongresshall vägg i vägg med hotellet eller Post Hotell i Göteborg som han fick i princip gratis av kommunen. Absolut inget fel i detta, tvärtom, det gynnar alla eftersom besökare alltid drar fler besökare. Att Billingeprojektet från början applåderades av samma hotells representanter gör det hela ännu mera spännande.

Skövde kommer i framtiden att bli den aktör som näringslivet sedan länge önskat. Ett samlat näringsliv vet att Skövdes utveckling handlar om att besöksnäringen utvecklas och detta kan genomföras med bland annat nya Billingen.

***

Ändå bestämmer sig den internationella koncernens ägare för att lägga tid och energi på att stoppa en satsning i Skövde. Jag kan ha respekt för det eftersom han kan oroa sig för att satsningen kan slå mot några av hans hotell på kort sikt. Inte de i Skövde, de kommer bara att må bra av att Billingen lockar fler besökare, utan anläggningar som Selma Lagerlöfs hotell i Sunne och Stenungsbaden i Stenungsund. Det kan verka långt dit, men för konferensdeltagare från Stockholm eller Berlin kvittar det om man åker till Stenungsund eller till Skövde. Jag vill att de ska till Skövde.

Alltså kan jag förstå Petter Stordalen. Men att ett fåtal lokala näringsidkare och politiker dissar projektet har jag oerhört svårt att fatta. Under mina 40 år som näringsidkare i Skövde har jag lärt mig att förstå kraften som är starkare än sexualdriften, nämligen jantelagen.. Det är en lönlös kamp att kriga mot, oavsett om den tar sig uttryck i rena förtalskampanjer i så kallade sociala medier eller att någon lossnar bultarna i hjulen på min bil.

***

Men jag kan inte sluta att fascineras av hur mycket tid och energi som kan läggas på att försöka stoppa utvecklingen utan att en sekund tänka på att man kan gå någon annans ärenden eller ens vad följderna kan bli. Om nejsägarna fått sin vilja från början så hade Billingehus idag varit en av landets största migrationsanläggningar. Vad hade hänt med värdet för hela Billingen då? Eller för hela Skövde som besöksmål och näringslivsstad?

De som applåderar krafterna som är emot satsningen må vara, de kommer ändå aldrig någonsin att ta ansvar - de är samma personer som kommer att vända kappan efter nästa vind vart än det blåser. Deras version av ansvarstagande är att trycka tummen upp på Facebook.

Som näringsidkare i 40 år har jag en enda uppgift kvar: att få vara en liten del i det stora pussel som kommer att få Billingehus med hela området att vara en diamant i kronan Skövde. Om inte de stora dansande elefanterna trampar på mig först.