Förutom Horns tegelbruk har även konstnären Maria Hilmersson Landgren fått ett kulturstipendium på 10 000 kronor vardera.

Årets honorärstipendium går till Henrik Allert.

Totalt fick nämnden in 18 ansökningar och nomineringar. Stipendierna kommer att delas ut på nationaldagen.

Kaj-Eve Enroth (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, fick uppdraget att ringa stipendiaterna och lämna beskedet.

– Andreas på Horns tegelbruk var först väldigt misstänksam när jag ringde upp honom, säger ordföranden.

Andreas Lorentzon, som just nu är på semester, förklarar att han som småföretagare nästan dagligen får ta emot skumma samtal där någon försöker lura på honom något.

– Så när Kaj-Eve sa att du ska få tio tusen kronor så trodde jag ju att det var en bluff. Inget kommer gratis. Det var först när han sa vem som nominerat oss som jag förstod att det var sant.

Motiveringen till nomineringen var att tegelbruket är det enda i landet där man gör handslaget tegel som bränns i flamugn, och:

"Att vårda och driva ett gammalt tegelbruk som uppfördes i början av 1900-talet och drivs med uråldriga metoder är väl värt att uppmärksammas med ett kulturstipendium."

Hur ser du på att ni fått stipendiet?

– Det är roligt att firman uppmärksammas, men oväntat. Min farbror drev det här i en massa år utan att få något liknande. Fast han blev uppmärksammad.

Andreas Lorentzon och hans fru Jenny tog över tegelindustrin 2008–2009.

– Det är ett säsongsarbete, det går inte att ha någon tillverkning vintertid. Nu när vi kommer hem från semestern så kommer vi dra igång tillverkningen ganska snart och sedan kör vi på till oktober, det beror lite på vädret, det får inte vara minusgrader.

Maria Hilmersson Landgren är den andra kulturstipendiaten. Hon är ljudkonstnär och sökte stipendiet som ett bidrag till hennes examensarbete på konstfack.

"Mitt projekt handlar om att visualisera ljud. Att göra ljud läsbart och transkribera ljud från olika miljöer, platser och sedan översätta informationen till en form, material" skriver hon i sin ansökan.