– Även om min kock söker nytt arbetstillstånd direkt när han landar i Nigeria, så kan handläggningen ta över ett år. Frågan är om min hälsa klarar att ha två jobb så länge, säger restaurangchefen Jon Akdemir.

Tanken var ursprungligen att Jon skulle ta över kökschefens arbetsuppgifter under ett antal månader. Men Migrationsverkets egen hemsida visar att handläggningstiden är mellan 9 och 13 månader.

– Jag är dessutom trebarnsfar och familjen kommer att bli lidande av att jag tvingas göra långa pass. Går det inte så kan jag tvingas sälja, fortsätter Akdemir.

Han arbetar även som god man och de uppdragen har han redan insett att han måste avsluta om Dominic utvisas.

– Det kommer aldrig att fungera, menar restaurangägaren.

Annons

Kock är dessutom ett av de bristyrken Arbetsförmedlingen pekat ut och det är inte lätt att rekrytera kvalificerad personal. Här handlar det dessutom om styrningen av ett helt kök och grillen.

De försöker nu gripa det sista halmstrået och har skickat in en ny ansökan om arbetstillstånd. Nu hoppas de att ska hinna behandlas innan kökschefen måste ta flyget till Nigeria på torsdag.

– Vi kommer att ta hjälp av en advokat och be myndigheterna att försöka skynda på behandlingen av hans ärende, förklarar Jon Akdemir på restaurang Mangos i Skövde.

Restaurangägaren förklarar att alla i personalen kommer att drabbas om beslutet verkställs.

Det andra hoppet står till att regeringen ska ge direktiv om att sätta alla som hamnat i den här situationen i vänteläge till dess att de har nya regler på plats. I Dominics fall kan det handla om några enstaka veckor.

Hittills har det kommit signaler om att de i princip är politiskt överens om att reglerna inte är bra, men ännu så länge har man inte aviserat ett beslut om att avvakta.

- Hela den här historien är en katastrof, säger Dominic själv.

Men händer inget nu lyfter planet på torsdag.