Mia Bivered visste inte vad hon skulle göra efter gymnasiet. Men hon visste att hon brydde sig om miljön.

Namn: Mia Bivered

Ålder: 23.

Gör: Studerar samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.

Bästa miljötips: Återanvän..

Namn: Mia Bivered

Ålder: 23.

Gör: Studerar samhällsvetenskapligt miljövetarprogram.

Bästa miljötips: Återanvända de saker man har och inte slänga och köpa nytt hela tiden.

— Jag gör det jag kan för miljön i mitt privatliv, men jag kände att det inte riktigt räcker. Jag kände att jag också hade engagemang nog för att vilja göra det i mitt yrke.

Till hösten ska hon påbörja sitt andra år på det samhällsvetenskapliga miljövetarprogrammet i Göteborg. Under vårterminen i år åkte hon till Bangladesh med skolans studentförening.

— Vi åkte dit för att få en inblick i textilindustrin ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi kollade på både ekologiska, sociala, och ekonomiska faktorer, säger hon.

Annons

På plats i Bangladesh besökte de fabriksägare, och olika organisationer. De besökte även ett garveri i staden Hazaribagh, där man behandlar skinn och hudar för att göra läder.

— Hazaribagh är en av världens mest förorenade platser. De tvättade hudar i trätunnor fyllda med kemikalier. När de plockade ur hudarna ur tunnorna hade vissa av dem flip-flops på sig. Kemikalierna de tvättade hudarna med var allt ifrån avhårningsmedel till blekmedel. Det var helt sjukt, det luktade så äckligt. Jag har aldrig mått så dåligt, berättar hon.

Trots detta var arbetarna ändå delvis positiva.

— När vi pratade med invånare sa de att allting har blivit så mycket bättre på sistone, men att det fortfarande finns problem, säger hon.

— Många arbetare tjänar motsvarande 550 kronor i månaden, och de jobbar 60 timmar i veckan. Det är helt otroligt.

En majoritet som jobbar i industrin är unga kvinnor mellan åldrarna 16 och 25.

Väl hemma i Sverige köper Mia bara kläder hon vet att hon kommer använda i många år. De kläderna är oftast secondhand, eller ekologiska och Fairtrade-märkta.

— Varför ska de här människorna behöva jobba på det här sättet bara för att vi ska kunna köpa billiga kläder?