Sällan har en fråga orsakat så mycket debatt på förhand som den om Skövde kommuns avtal med First Hotel Billingehus och satsningarna på Billingen. Debatten på måndagens kommunfullmäktige inför det avgörande beslutet blev också omfattande. Drygt två timmar tog det innan hela talarlistan med tillhörande replikskiften var avklarade.

Satsningen i sig var egentligen inte den största stötestenen, i stället var det de tre avtalen som blev föremål för den hetaste debatten. Alliansens företrädare yrkade bifall för förslaget och fick även stöd från Sverigedemokraternas företrädare.

Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) inledde med en föredragning av förslaget. Bland annat tyckte hon att avtalen som skrivits är starka och bra för Skövdeborna.

– Om vi köper blir vi direkt ägare till de tillgångar som ingår. Sedan upprättas en revers om 45 miljoner som ska betalas den dag kongresshallen är byggd.

– Om något sker som gör att det inte blir något av satsningen får hotellets ägare inga pengar, medan Skövde kommun får marken, badet och Blå hallen, konstaterade Jonsson bland annat.

S, V och MP i sin tur motsatte sig samfällt förslaget bland annat med hänvisning till juridiska aspekter.

– Än finns faktiskt inget klart om vad som är lagligt i sammanhanget, konstaterade bland annat Maria Hjärtqvist (S) och fick medhåll av MP:s Roger Almgren.

Annons

– Det återstår att se om avtalet det är lagligt eller inte. Jag har pratat med två kommunjurister som säger att det inte är enligt intentionen i kommunallagen. I den står att man inte ska gynna en enskild näringsidkare och det sker just nu, konstaterade Almgren bland annat.

Katarina Jonsson i sin tur hänvisade till Olle Nordin, professor i förvaltningsrätt, som på uppdrag gått igenom förslaget för att se om det är hållbart mot kommunallagen.

– Hans tolkning är tydlig, avtalen bryter inte mot kommunallagen, underströk Jonsson bland annat.

Debatten fick dock ingen av fullmäktiges ledamöter att ändra inställning. När krutröken lagt sig och beslutet skulle fattas följde alliansen och oppositionen sina respektive partilinjer. Därmed blev Sverigedemokraternas röster avgörande och då de röstade till förmån för alliansen innebar det att omröstningen med efterföljande votering slutade med ett ja till alliansens förslag med röstsiffrorna 35–26.

Efteråt var oppositionsrådet Marie Ekman inte förvånad över beslutet, men likväl besviken.

– Vi har vetat att det förmodligen skulle bli så här men det är tråkigt ändå, då vi inte tror att det är det rätta. Sedan är det också tråkigt att SD återigen väljer att rösta med alliansen.

– Vi tror dock det kommer många tillfällen framöver då vi kan ifrågasätta beslutet. Frågan är inte är död, den kommer säkert upp vid fler tillfällen i fullmäktige då vi får möjlighet att argumentera igen, säger Marie Ekman.

Ett antal överklaganden avseende avsiktsförklaringen är redan gjorda och ska behandlas. Ekman förväntar sig också att även det slutgiltiga beslutet kommer att bli föremål för överklagande.

– Det pågår olika parallella överklaganden så det är många delar i det här. Under 2017 kommer nog frågan att vara fortsatt levande, konstaterar Marie Ekman.