När vi når Gillis Person som är viltspårare på Länsstyrelsen i Västra Götaland, är han ute på en av sina rundor i skogen.

– Vi vill ju ha snö att spåra i, och här i Gullspångstrakten är det just nu bara någon centimeter. Fast jag vet ju att det är betydlig tjockare snötäcke längre söderut i vårt område.

– I veckan ska vi göra fler körningar i trakten kring Beateberg.

Har ni hittat några vargar?

– Nej, det har vi inte. Det är bara den tidigare kända vargen i Gullspångstrakten som vi sett till. Härom dagen sågs den jaga rådjur vid väg 200. Vi har skickat spillning från den på DNA-analys.

Har ni fått resultatet på analysen?

– Nej, och det är ingen brådska, vi vet att det är den vargen. När jag först hittade den så skickade vi in ett prov som vi märkte som högprioriterat, och då tar det ungefär 14 dagar. Nu kommer det nog att dröja fram till mars innan vi får svar.

Misstänkt lodjur

I lördags såg Gillis ett misstänkt lodjursspår utanför Undenäs.

Annons

– Men det var så mycket vildsvin som trampat i samma spår, att jag inte med 100 procents säkerhet kunde säga att det var ett lodjur. Därför kan jag inte rapportera in det, säger Gillis.

– I trakten ska finnas en lo med tre ungar. Men jag såg inga spår av dem. Det är inte så lätt som man kanske tror, säger Gillis.

Varför hittar ni inga vargar?

– Det är nog helt enkelt så att det inte finns så många individer utöver de som vi redan vet om.

– Jag kan ju köra där jag vet att Tivedsvargarna är, men det är inte så vi arbetar. Vi ska köra hela området för att se om det kommer in någon annan individ. Det är de udda vargarna som är intressanta att hitta.

Tivedsvargarna är en familjegrupp med åtta individer som är känd sedan länge.

– Skulle det komma någon ny varg så hamnar den troligen i utkanten av deras revir, men vi har varken hittat spår eller spillning som tyder på något sådant ännu, säger Gillis Persson.

I trakterna kring Laxå och Hasselfors har man hittat en grupp kallad Vissnevargarna som flyttat från Björneborg, tre mil norr om Gullspång. Det finns enligt Gillis även vargar i Dalsland och ner utefter Göta Älv.

Vargräkningen pågår till och med sista april.

Läs mer: Ska hitta vargar med hjälp av spillning