På Kavelbrogymnasiet i Skövde är frisöreleverna i full fart. Under fredagen genomför de det första delprovet i sina gesällprov. Efter avklarat prov behöver de arbeta 3000 timmar på frisörsalong för att sedan kunna få sitt gesällbrev, som ger dem behörighet.

– Det är brist på behöriga frisörer, förklarar Ulrica Granqvist, ordförande i frisörföretagarnas utbildningsnämnd.

Trendigt just nu

Idag är det herrklippning som gäller, både hår och skägg.

Annons

– Skägg är en av trenderna för herrar just nu, berättar examinatorerna för provet. Vanligt för herrar är också att låta håret växa ut, och många sätter upp det i tofs. Det blir också betydligt vanligare att killar går till barberare och är måna om utseendet på skägg och hår.

För tjejer börjar lugg bli trendigt, i stil med Zara Larsson. Även förra årets "pixie cut" håller i sig då många tjejer väljer att klippa håret kort. Det blir också populärt med mer naturliga lockar, och samtidigt färgar många håret i pastellfärger eller ombre. Frisörerna får specialisera sig på de svårare färgningarna som inte går att göra hemma.

Stannar i Skövde

Efter delprovet ska frisöreleverna alltså jobba på salonger för att tjäna ihop sin behörighet. De flesta har fått sina praktikplatser i och omkring Skövde. En av dem är Matilda Johansson, som får en liten paus i provet medan hennes klippning bedöms.

– Jag ska jobba på Headlites i Skövde, berättar hon. Det har varit nervöst att göra provet, men herrklippning är det hon tycker är roligast. Adam Rapp, som Matilda precis har klippt, är mycket nöjd med resultatet.

– Det känns bra, tycker han.

Hög nivå

– Det är ett hantverksyrke som kräver mycket övning, fortsätter Ulrica. Ofta önskar elever att de hade övat lite till innan provet. Men både Ulrica och examinatorerna är överens om att det är hög nivå på årets frisörelever.