Snöfallet började under måndagseftermiddagen och fortsatte sedan under kvällen och natten till tisdagen.

Först gick bara en mindre mängd röjningsfordon ut för att göra det akuta i väntan på att snöfallet skulle avta, men när en lastbil fick stopp i backen på vägen upp till Billingehus gjorde jourhavande arbetsledaren bedömningen att det var dags att ta in samtliga enheter.

Därefter var det full fart under resten av natten och kommer så att vara en bra bit in på tisdagen.

– Det är gator, gång-, cykel- och mopedvägar och fastigheter som ska vara röjda till klockan sju på morgonen. Fram till morgonen hann vi knappt med allt. Snön som föll var blöt och tung att förflytta, vilket gjort jobbet svårare, säger L-G Palm.

Totalt ansvarar kommunen för snöröjningen av 22-23 mil gator och 10-12 mil GCM-vägar, samt på ett stort antal egna fastigheter. Det sker efter en viss prioriteringsordning där huvudleder och GCM-vägar ligger högst på listan.

– Vi har två saltbilar som går på huvudlederna där bussarna ska fram. Dem börjar vi alltid med tillsammans med GCM-vägarna. Sen går alla maskiner ut och vi prioriterar fortlöpande, förklarar L-G Palm.

Annons

I den akuta röjningsfasen efter ett snöfall handlar det om att få gator och vägar framkomliga så fort som möjligt, vilket innebär att snön flyttas undan på snabbaste sätt för varje plats.

I nästa steg körs de ihopsamlade snöhögarna vidare till en snötipp vid Volvo östra. Fast det är inte allt som forslas undan.

– Vi tar bort det vi bedömer är i vägen för framkomligheten och ur säkerhetshänseende. Bland annat har vi många trånga passager där bussar ska fram, där försöker vi hålla rent, säger Palm.

– Gator och parkeringsplatser kör vi sedan rena efter behov. Efter förra snöfallet röjde vi exempelvis bland annat gatorna på Norrmalm och satte upp p-förbudsskyltar när det skulle göras. Dem hade folk stor respekt för vilket var bra.

Att snöröjningen är något som engagerar kommuninvånarna kan L-G Palm bekräfta. Många hör av sig både via mejl och telefon och ger uttryck för sina åsikter.

– Så blir det alltid och det är positivt. Vi inte har ögon på varje kvadratcentimeter, så det är bra att vi får informationen. Folk får gärna höra av sig, säger L-G.

Röjningen efter nattens snöfall kommer enligt Palm att fortsätta under hela tisdagen och säkert en bit in på kvällen och natten.

– Vi sätter oss framåt lunch och planerar hur vi går vidare. Det blir nog arbete hela veckan innan vi är nöjda, men då går vi inte med 45 enheter hela tiden utan bantar ner styrkan efterhand, säger L-G Palm.