Ledande politiker och ”fastighetsprofilen” hjälper varandra. De ser till att han får finfina tomter i centrum. Han tackar med insändare som försvarar de befängda övergreppen från politikens toppar.

Allt handlar om samspel. De blå kompisarna i stadshuset startar en komplott som ska försvaga den alltför starka allmännyttan. När Skövdebostäder blivit klent nog skall privatnyttan kunna ta över. Förr i tiden sa man ”kacka i eget bo”. Spelet ser ut så här:

1) Kommunstyrelsen bestämmer att Skövdebostäder inte får bli alltför framgångsrikt, Man beslutar en högsta gräns för företagets marknadsandel. Det öppnar för privatnyttan.

2) Skövdebostäders styrelse hade kompetenta, självtänkande representanter för näringslivet. De slängdes ut och ersattes av jasägare som skulle genomföra en dogmatiskt blå bostadspolitik.

3) Under 36 år har Skövdebostäders VD Dan Sandén varit så framgångsrik att allmännyttan lämnat privatnyttan långt efter sig. Då måste han gå. Nu söker man en undergiven ersättare.

Relaterat: Skövdebostäder avskedar vd:n Dan Sandén
Relaterat: Dan Sandén efter chockbeskedet - här berättar han sin version

Förra året hade välskötta Skövdebostäder (som vanligt) en suverän vinst. Kommunen beslöt att 15 miljoner kr av de pengarna skulle överföras till ”integration och samhällsnytta”. Dan Sandén lär har varit motståndare till att företaget skulle bli kassako till kommunens underskottsposter. Alla VD:ar vill förstås att företagets överskott skall stärka den egna verksamheten. Kan det vara detta som ligger bakom flummet ”bristande samsyn”?

Annons

Du som läser detta: inse att i den här skandalösa affären finns det så mycket outtalat att felande parter och partier borde göra en offentlig avbön. Det är ingen skam att medge offentliga misstag, tvärtom (men när sa en politíker ”förlåt”?).

Hittills råder dock en talande tystnad; alla skäms nog över sina tabbar. Eller också försöker man tiga ihjäl sanningen och hoppas att väljarna har glömt fulspelet till nästa val.

Nog nu – träd fram och tala ut, men konkret och inte som hittills i svepande och abstrakta ordalag!

Ett försynt förslag:

1) Ledigförklara offentligt VD-posten på Skövdebostäder.

2) Förmå Dan Sandén att söka jobbet.

3) Återanställ Dan Sandén.

Detta är det minsta som Skövdes politiker kan göra för att avlägsna de blå dunster som omger affären Skövdebostäder - så får inte politik bedrivas. Resultatet kan annars bara bli ett ökat politikerförakt som gynnar extrempartier till höger och vänster.

Sansa dig, Skövde!

MacJavellin

Relaterat: Några reflektioner om händelserna i Skövdebostäder AB
Relaterat: Så många månadslöner kan de få om de sägs upp – här är villkoren i vd-avtalen
Relaterat: Ny tf vd för Skövdebostäder utsedd - han tar över efter Dan Sandén