Vi lever i en tid då mobilen är lika självklar att bära runt på som brallorna på benen. Ibland kan man nästan tro att den till och med är viktigare, eftersom den tycks dyka upp var vi än befinner oss.

Inget gemensamt ansvar

Mobilförbud är något som börjat bli vanligare på skolor runt om i Sverige. I Skövde är ..

Inget gemensamt ansvar

Mobilförbud är något som börjat bli vanligare på skolor runt om i Sverige. I Skövde är det varje enskild skola som avgör vilka regler som gäller. Enligt Gustaf Olsson, sektorchef för barn- och utbildning, är frågan gällande om och i såna fall när mobilerna ska läggas undan inget som diskuteras gemensamt.

I grundskolan har den däremot inget att göra. Det anser åtminstone personalen på Billingskolan.

— Det började gå för långt och vi bestämde oss för att göra något åt det, säger rektorn Eva-Lotta Johansson.

Används på fel vis

Från och med denna hösttermin bestämdes det att mobiler inte är tillåtet under skoltid. Motiveringarna bakom beslutet är många.

Annons

— Vi är ganska iPad-täta här på skolan redan, så eleverna har inget behov av att hålla på med egna mobiler i utbildningssyfte.

Men det handlar inte bara om distraktioner från undervisningen:

— Vi såg lite grann att de började filma varandra vid tillfällen som inte var okej. Det handlar inte om mobbning eller något sånt utan snarare att de inte använde dem på rätt vis.

Eva-Lotta berättar att till och med de yngsta på skolan ibland suttit och hållit på med mobiler.

— Det kan vara så, men inte så hemskt ofta.

Rör på sig mer

En annan bidragande orsak till förbudet är rastlekandets nedgång.

— Ungarna rör på sig mycket mer nu. Istället för att spela på telefoner satsar vi på rastaktiviteter. Två i personalen har ansvar för att komma på ett schema med lekar för varje vecka och det är jättemånga barn som är med.

Responsen efter beslutet har bara varit positiv.

— Det har inte varit något tjat från vare sig elever eller föräldrar.

Får ha med sig

Att eleverna inte får använda sig av sina telefoner betyder inte att de förbjuds från att ha med dem.

— Det kan vara så att någon vill ha tag på föräldrarna efter skolan. Vi resonerade fram att man får ha dem med sig men att de ska vara avstängda. Barn idag har så mycket aktiviteter och de kanske måste kolla något eller ringa någon och det har vi ingenting emot. Det handlar om kombinationen att vara aktiv i skolan och samtidigt använda mobiler på rätt vis.