Ja, vilka är egentligen de sämsta bilförarna? Det blev debatt i tidningens kommentarsfält på Facebook efter publiceringen av artiklarna om att Transportstyrelsen chefsläkare anser att fler äldre bilförare borde få körkortet indraget. Ålderskrämpor – eller egentligen medicinska skäl – är redan en av de vanligaste anledningarna till att körkort återkallas, men Transportstyrelsens chefsläkare tycker att det borde röra sig om ännu fler indragna körkort.

Inga blinkers

Pensionärsföreningarna i Skaraborg har lite olika åsikter i frågan, och tidningens läsare har också mycket varierande synpunkter.

Många påpekar att det finns andra grupper som utgör en större fara i trafiken, till exempel yngre bilister, skolbusschaufförer som kör och pratar i mobiltelefon samtidigt och bilister som inte använder blinkers: ”Ta även med alla 30,40 och 50 åringar som kör bilar utan fungerande blinkers. Om man drar in körkorten för en del sådana kommer andra säkert ordna så blinkers fungerar igen.”.

”Svårt för anhöriga att säga till”

Annons

En stor del av läsarna som har kommenterat ger Transportstyrelsens chefsläkare rätt:

”Håller med fullständigt!”,

”Inför krav på uppkörning och teori när man fyllt 75!”

”Syn och hörseltest var 3 år efter 65 och ett enkelt teoriprov på det vore inte mer än rätt. Många som varken ser eller hör som kör bil idag.”

”Bättre kontroller e ett måste på 75+ Det är det svåraste som finns för anhörig att ta tag i då friheten att ha bilen och sen att inte ha den att tillgå är som att kapa benen på den äldre som tycker denne kör bäst och försiktigast i hela världen.”

”Det beror på. Många som är över 75 kör bättre än en 20-åring. Men jag tror att någon sorts kontroll vid olika åldersnivåer inte vore fel. Ibland är det svårt för anhöriga att säga till när det är dags att sluta köra. Det är inte alltid åldringen inser själv när tiden är inne. Det ska inte behöva sluta med en olycka.”, skriver en annan läsare.

En del anser att alla bilförare borde genomgå tester: ”Kan vi inte bara låta alla genomgå ett lämplighetstest var 4-5 år? Vet många äldre som absolut ej bör ha körkort pga sjukdomar. Men vet samtidigt om hur sjukt många yngre vi har som ej klarar av att framföra ett fordon säkert.”