Sverige har marscherat starkt genom U18-EM i Kroatien. Laget kom tvåa i gruppspelet efter två segrar och en förlust. I semifinalen besegrade man Danmark med hela 31–22 och var därmed klart för final. Där väntade Island som Sverige fick se sig besegrade av i gruppen.

Men nu var det Sverige som drog det längsta strået och vann med 32–27.

Med i guldlaget fanns IFK Skövde-spelarna Erik Sääf, Jesper Jensen och Miguel Mbumba. Det blev sparsamt med speltid under turneringen för samtliga, men för Mbumba var hela turneringen en bonus eftersom han blev inkallad då William Andersson Moberg skadat sig inför EM.

– Det är klart att det är tråkigt att inte ha spelat så mycket. Det känns som man inte bidragit så mycket till att vi vinner guldet. Men det är mäktigt att bara varit här. Det är inte många som får chansen att uppleva detta.

Hur har turneringen varit i övrigt?

– Det har varit riktigt roligt. Man har lärt känna en massa andra spelstilar. Men det roligaste har varit utanför handbollsplan. Vi har riktigt bra sammanhållning. Det är ingen som lämnar någon utanför. Alla väntar på alla efter maten och det är inga grupperingar som det finns i vissa lag.

Klassisk fråga – hur känns det att ha vunnit ett EM-guld?

– Gött som fan! Jag är stolt över det jag gjort. Det är detta man har tränat för – att komma till denna nivån, säger Miguel Mbumba.

Annons