Det har spekulerats sedan i november – vem blir Patrik Liljestrands efterträdare? Nu vet vi.

Jonas Wille, 41, kom till HC Midtjylland inför säsongen, men den danska klubben brottas med stora ekonomiska problem och spelare och ledare har varit fria att se sig om efter nya arbetsgivare.

Och nu står det alltså klart att Wille efter säsongens slut kommer att flytta till Sverige. Han har skrivit på ett treårskontrakt med IFK Skövde som börjar gälla den 1 juni.

Annons

– Jag vet att IFK Skövde är en klubb med stark tradition. Kontakter med Gunnar Blombäck och Vegard Samdahl har förstärkt intrycken. Ulf Nyström och jag känner varandra också sedan länge, säger Jonas.

Mats Ljungkvist, med förflutet som mångårig spelare i IFK Skövde, blir assisterande tränare och kommer även att fortsätta i IFK:s utvecklingslag, HK Skövde. Klas Wahlström kommer också att finnas kvar i en lagledarfunktion.

– Det här känns fantastiskt bra. Vi får en erkänt duktig och erfaren tränare, som tillsammans med en ledarstab med stor erfarenhet från de egna leden, ska leda vår ambition att åter bli en toppklubb i svensk handboll, kommenterar Ulf Nyström, som nyligen tillträtt som sportsligt ansvarig när det gäller ledar- och spelarutvecklingen i föreningen.

– Det var Uffe som ringde mig. Han tränade Sveriges U21-landslag när jag hade Norges U21, säger Jonas Wille, som också basat över norska U21-landslaget samt varit fystränare inom både ishockey och fotboll på elitnivå samt avancerade utbildningsuppdrag vid Oslo Norwegian School of Sports Sciene.

Wille har Halden som hemort där han delar hus med sambo.

– Det är bara 2,5 timmars resa och det såg jag som ett extraplus när beslutet togs, säger Jonas, som ser fram emot att börja sitt nya jobb.

– Jag har god känsla för hela projektet och personerna runt om kring.