På grund av torkan råder det brist på djurfoder och slaktköerna växer. Flera butiker har gått ut med att de inför inköpsstopp gällande utländskt kött, för att stötta de svenska bönderna. I Skövde är det bland annat Coop Forum och Ica Kvantum och även City Gross i Skara.

– Vi får kämpa på med det svenska köttet så får vi se om folk börjar bunkra. De behöver ju skynda på på slakterierna och då måste vi sälja här, säger Jonas Nilsson, färskvaruchef på Coop Forum Skövde.

Läs mer: Nu stoppar de allt utländskt kött

Även Ica Maxi har infört inköpsstopp, men Ica-handlaren Mikael Petersson tycker att det krävs mer.

– Jag har valt att inte gå ut med något, för diskussionen är så mycket större än vad som ligger i disken.

Han menar att andelen utländskt kött som finns i butikerna är så pass liten att det i princip inte gör någon skillnad.

– Man borde kanske gå på fabrikanter med det mer, som gör färdiga köttbullar och så vidare. Hur gör alla skolor, landsting och alla restauranger? Finns lösningen i vår köttdisk eller på ett större plan? Alla måste liksom samverka.

Jonas Nilsson på Coop Forum håller med om att den stora skillnaden inte görs i butiken. Även på Coop Forum rör det sig bara om ett fåtal köttartiklar från utlandet. De större köttkampanjerna kan de inte heller göra så mycket åt, vare sig på Ica Maxi eller Coop Forum.

Annons

Tillsammans med Lokalproducerat i Väst och LRF för Ica-handlaren Mikael nu dialog om hur de hjälpa till även på annat sätt. Det handlar bland annat om att erbjuda frukt till bönderna.

– Framförallt är det allt matsvinn och frukt och grönt. Vi samtalar med Lokalproducerat i väst och tittar på vad de kan göra. Frågan är ju vad de olika djuren kan äta: kan de äta äpplen eller inte? Det är ju inte riktigt så enkelt som att en bonde bara kan komma och hämta frukt, utan det är rätt så noga. Nu väntar vi på besked om det.

– När det blir en torka så måste alla hjälpas åt: butiker, kunder och framförallt myndigheter. Det gäller samhället i stort, säger Mikael Petersson på Ica Maxi i Skövde.