Vi är inte första tidning som kommer på besök hem till Kerstin och Thomas Hellner på Igelsjö gård i Lerdala. Sedan deras son slog igenom har bland annat Aftonbladet, Expressen, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet varit här och gjort reportage. Lägg därtill tv, radio och i somras var Viasat här i tre-fyra dagar och filmade för dokumentären ”Drömmen om Sotji” där Marcus varit en av OS-svenskarna som tittarna fått följa bakom kulisserna.

Av alla intervjuer är det en som Thomas minns lite extra, den med Västnytt efter OS-guldet 2010.

– Det hade kommit en meter snö. Den dagen Marcus åkte tremilen skottade jag flera av våra tak på gården.

– Var det inte jag som skottade, flikar Kerstin in.

–  Jaja, vi skottade. Jag är så höjdrädd... Loppet gick på kvällen svensk tid, men jag var helt färdig och somnade på den klassiska delen i skiathlonloppet.

– Någon dag senare kom SVT hit. Vi stod ute och pratade och samtidigt hade jag ögonen på ladugårdstaket. Det var första mildvädersdagen och mitt under intervjun skrek jag ”yes!”. Reportern undrade vad det var frågan om. Då hade all snö åkt ner från taket. Jäklar vad det brakade till. Som tur var klipptes det bort i inslaget, säger Thomas med ett leende.

"Åk inte dit"

OS i Vancouver följde de hemma från tv-soffan och samma sak blir det den här gången. För fyra år sedan fanns det ett resepaket med flyg, boende och biljetter till tävlingarna vikta för dem via Sveriges olympiska kommitté (SOK). 120 000 kronor skulle det kosta.

– ”Det är inte värt det, åk inte dit” sa Marcus när han var hemma över jul året innan. Vi lade de pengarna på att renovera köket i stället. Så här i efterhand hade det varit jäkligt roligt att vara där. Men det visste man ju inte innan. Emil Jönsson blev sjuk och han hade båda sina föräldrar där, säger Thomas.

I år skulle en resa till Sotji ha gått på över 150 000 kronor för de båda. De senaste världsmästerskapen har däremot Kerstin och några av Marcus tre äldre systrar upplevt på plats.

– Jag har fått vara hemma och ta hand om djuren. Han åker aldrig bra när jag är med, säger Thomas, som dock tåg tåget till Holmenkollen 2011 för att se den avslutande femmilen där Marcus blev 15:e man.

TV: Familjen Hellner hejar fram Marcus i hemma-VM

Fick sparken

Däremot har Kerstin och Thomas knappt missat ett SM under alla år. Många gånger har de stått utmed spåret och servat med tider.

– Förr vallade jag åt honom, och det gick väl sådär. Jag fick ”sparken” 2005. ”Det här var jävligt dåliga skidor”, sa han. Valla mina skidor bryr jag mig inte om, men valla åt någon annan – där kan man snacka om att vara nervös, säger Thomas.

När Marcus 2008 tog sin första världscupseger, på hemmaplan i Gällivare, var mamma och pappa Hellner funktionärer.

– Vi var spårvakter. Såg till att landshövdingen och LKAB-chefen inte genade över. Då bussade jag Kerstin på dem, ”stopp!”, säger Thomas.

Dundrets skidstadion döptes två år senare, efter OS-gulden, om till Hellnerstadion.

– Kommunen ringde och frågade mig innan. Det kan vara lite pinsamt för Marcus, tänkte jag. Inte så roligt att ta dit världscupen och så är stadion döpt efter honom. Jag tänkte att det blir nog bara ett år, men nu är det officiellt, säger Thomas.

Året därefter fick Marcus en backe uppkallad efter sig i Holmenkollen, ”Hellnerbacken”, där han satte in stöten som ledde till VM-guld på sprinten.

– Han hade gjort likadant i kvartsfinalen, då tänkte jag att de släpper honom inte en gång till. Jag stod och filmade samtidigt, så jag hade bara Marcus i kameran. ”Vad sjutton kommer det ingen mer?”, tänkte jag. Jag fick titta vid sidan om kameran för att se de andra. Det var häftigt, berättar Kerstin.

Är ni nervösa när han åker?

– Ja, om det är sprint. Vet hur illa det kan gå om man har otur. De andra loppen, nä inte speciellt, menar Thomas.

– Det är mer att han ska vara frisk och kunna starta man kan oroa sig över, säger Kerstin.

–  Och att ingen av konkurrenterna är dopad. Man vill ju tro att det är rent, men det ploppar alltid upp något fall varje år, säger Thomas.

Skidkörkort

De berättar att Marcus började åka skidor i samma veva som han kunde gå. Det fanns inte barnskidor så de knöt på så kallade trickskidor.

Som fem-sexåring var han med i Lerdala IF:s skidskola där Kerstin var en av tränarna. Barnen belönades med ett skidkörkort.

– Har han kvar det? Visar han upp det på världscupen? skrattar Thomas och tittar på Kerstin.

Marcus spontanlekte mycket i snön, åkte han inte skidor så var det pulka eller bob i backarna på baksidan i trädgården. Ett stenkast därifrån ligger elljusspåret.

– Vi borde nästan ha diplom från skidförbundet. Han fick inga klassiska skidor, han fick skejtskidor när han var elva år. Han hade naturlig fallenhet för det.

När började han på allvar satsa på skidorna?

– Skidor är alltid allvar. Det går inte att skoja bort skidor. Att ni aldrig lär er, skrattar Thomas.

Han tillägger:

– Man blir inte världsmästare som tioåring.

Efter grundskolan var inte Marcus helt säker på vad han skulle söka vidare till.

– Han sökte även till musiklinjen, säger Kerstin.

Nyligen spelade han trummor i ”Patrik möter” på TV3.

Vad säger ni om hans vinnarskalle?

– De finns de av syskonen som är värre..., menar Thomas utan att nämna några namn.

– När vi spelade bandy var det killarna mot tjejerna. Marcus var inte så gammal då, jag fick slita som ett djur mot Kerstin och de andra töserna, de var på oss som iglar.

Annons

Under många år hade familjen Hellner ett lag i den klassiska löptävlingen Kyrkstafetten.

– Där platsade han inte. Jo, ett år gjorde han det när någon annan var sjuk.

Det finns en stor vinnarskalle i Norge också, en viss Petter Northug. Vad säger ni om honom?

– Han är Marcus bästa marknadsförare, säger Thomas.

–  Jag tror det är ett sätt för Petter att peppa sig själv. Han är jäkligt duktig, där kan du snacka om vinnarskalle, säger Kerstin.

– Ja, för tekniken har han inte. Hade han inte varit norrman hade han varit jättebra. Det är det värsta, att han är norrman. När han åker skejt och åker utför, det påminner om när vi i våras var och såg tranorna landa. Dessutom kan han inte åka uppför, säger Thomas och syftar på den avslutande klättringen i Tour de Ski.

Har ni träffat honom?

– Inte mer än att vi hejat på honom i världscupen. Han lever i sin egen värld. Han ser väldigt blyg ut.

Thomas och Kerstin menar att Marcus inte bryr sig om Petter Northug och dennes utspel, både i och utanför spåret.

–  Däremot min farsa när han levde. Han tyckte någon skulle täppa till truten på den där norrbaggen, säger Thomas.

Marcus farfar, Rune, var en stor supporter och klippte ut alla tidningsklipp med sitt barnbarn.

– Tyvärr dog han för sex år sedan så han fick aldrig uppleva Marcus största framgångar.

Men urklippen finns kvar i pärmar. Kerstin går och hämtar dem.

– Åhh, vad dammigt det var, säger hon när hon kommer tillbaka till köksbordet och börjar bläddra.

En bild på det svenska stafettlaget som tog brons i VM i Sapporo 2007 kommer fram. Den gången fick en ung Marcus Hellner hoppa in som reserv samma morgon som loppet gick.

– Klockan 06.00 gick klockradion igång. Det första jag hörde var Torgny Mogren som sa att ”i dag blir det ingen medalj”. Då frågade jag Kerstin, ”ska Marcus åka”?

Vi bläddrar vidare och hittar en artikel med rubriken ”Visst finns det hopp för norrbottniska skidåkningen”.

– Det måste vara första SM, i Hudiksvall.

Sedan flera år tillbaka spelar de in varje lopp Marcus åker som visas på tv. Thomas avskyr värme så varje sommar plockar han någon gång fram och tittar på ett inspelat skidlopp.

– Slutet av maj till slutet av september hade kunnat kvitta för mig.

Så fort det blir vitt på marken åker skidorna på. Den 24 november åkte han skidor på Kulhult.

– Jag undrade vad det var för annan galning som var ute och åkte. När jag kom närmare visade det sig att det var en golfspelare.

Så här års åker han och Kerstin skidor varje dag. Thomas har kört över 30 Vasalopp. Han har till och med åkt de nio milen på träskidor. 2009 var hans senaste Vasalopp.

– Nästa gång? När Vasaloppet blir skejt, vilket förmodligen inte sker under min livstid.

Känner du igen dig i Marcus åkstil?

– Jag åker klassiskt bättre än vad han gör.

Kerstin brister ut i ett skratt.

– Jag har inte den motorn, va. Men han åker kort. Eller så åker jag som man gjorde på 60-talet.

– Mm, tror det är mer så, mumlar Kerstin.

På söndag kör Marcus första distansen i OS, 30 kilometer skiathlon. Trots att Marcus är regerande olympisk mästare är det en disciplin som Thomas inte har mycket för.

– Jag skulle vilja ha tag i den som kom på idén med dubbeljakten, skulle strypa honom direkt, skämtar han. Det gamla tyckte jag var jättebra. Man körde 10 kilometer klassiskt och sedan jaktstart på det.

Marcus andra guld i Vancouver kom i stafetten. Pappa Thomas har redan tagit ut sitt stafettlag, det gjorde han efter SM.

–  Det är inget guldlag, tyvärr. Hoppas jag får fel. Mitt lag är (Lars) Nelson, Daniel (Richardsson), (Anders) Södergren och Marcus. Jag tror inte Johan (Olsson) kommer att åka. Synd, för det var han som fixade guldet förra gången.

Marcus har flera gånger sagt att han taggar till extra när han får gå ut och jaga i en stafett.

–  Men han gillar det inte så mycket att han ställde upp med mig i laget på stafetten i SM. Jag erbjöd mig att åka sista sträckan när deras tredjeman var sjuk. Jag fick nästan landslagsledningen med mig. (Lars) Selin sa att ”du hade inte gjort bort dig där”. Förbundskapten Rikard Grip sa inget...

Kerstin och Thomas ligger lågt inför OS.

– Får han en medalj med sig hem får han vara nöjd.

Hemtelefonen ringer i huset.

– Är det dina försäljare eller mina försäljare? Jag hatar de där, säger Thomas.

Kerstin svarar och ber vänligt men bestämt att de får återkomma en annan dag.

– Marknadsundersökning, de ville prata med dig, säger hon när hon lagt på.

De får annars en del förfrågningar som rör deras son. Det kan vara allt ifrån upptaktsträffar till hembygdsdag där de vill att Marcus ska komma och vara med.

Ännu ett lyckat OS skulle inte direkt minska intresset.

Då skulle telefonen fortsätta ringa och journalister fortsätta komma på besök till Lerdala.

Fotnot: Reportaget är från februari 2014.

TV: Camp Hellner hejade fram Marcus under VM i Falun