— Det är husbilar i alla dess former som är populära. Allt från begagnade till sprillans nya, säger försäljaren Johan Nero på Bengts husvagnar i Skövde. Det är ju bara att titta på vägarna så ser man att allt fler åker husbil.

Samma trend ser Erikssons husvagnar i Stenstorp.

— Det är en strid ström som kommer in och vi märker att husbilsförsäljningen också förlängt säsongen för oss. Det är inte bara vår och sommar som gäller för husbilarna, säger Joakim Hållander. Det är många idrottare och vandrare som köper husbilar och då gäller ju också andra tiden på året.

Ökning

Antalet husbilar har ökat med 30 procent i Sverige de senaste åren visar statistik från husvagnsbranschen.

De flesta som köper husbil i dag är ett något äldre par som söker lite mer äventyr än vad man får i en vanlig husvagn.

Annons

— Men det kryper allt längre ner i åldrarna. Vi säljer ofta till stressade barnfamiljer som vill ha en flexiblare lösning. Ha bilen färdigpackad på gården för att bara kunna dra i väg när fredagen kommer, säger Joakim Hållander.

Vänder igen

Och flexibiliteten är nog den största orsaken för stressade nutidsmänniskor. De som väljer husvagn vill oftast ligga still i alla fall några dagar på en campingplats.

— Vi har märkt att nu börjar de äldre som köpte husbilar för tio år sedan komma tillbaka och titta på en husvagn i stället. De har nog tröttnat på det kringflackande livet och vill ha en lugnare fast plats.

Vad är populärast?

— Det är nog så att husbilen har gått om husvagnen om man tittar i stort, men hos oss säljer vi fortfarande mest husvagnar, säger Johan Nero, på Bengts husvagnar.

Året runt

På Eriksson säljer man idag lika många husvagnar som husbilar. Husbilarna har kommit i kapp.

— Det finns ju de som bor året runt i husbil också. Pensionärer som sålt huset och vill kunna se Sverige och världen. Ett nytt resandefolk kanske, skrattar Joakim Hållander.