Kön ringlade sig lång till de ångande grytorna på Orangeriet i Gothia Science Park när det vankades lunch på tisdagen.

— Pajen var jättegod, den vill jag ha receptet på, sa en belåten man efter maten.

Men nu var inte laxen eller pajen riktigt det enda som lockade besökarna denna dag. Restaurangen har bestämt sig för att skänka halva sin lunchkassa till forskningen kring diabetes typ 1.

— Det är därför jag gått hit. Jag tycker att det är en fin sak, sa Beatrice Nilsson som läser på högskolan och känner personer som har diabetes typ 1, när hon skulle ta grönsaker vid salladsbordet.

Hon var en av 255 lunchgäster som tillsammans genererade 11 517 kronor till barndiabetesfonden, plus ett par hundralappar som hade lagts i en bössa vid kassan. Det var fler gäster än vad Orangeriet brukar ha.

Annons

Bakgrunden till restaurangens satsning är att en dotter till en av kockarna, Petter Ljungberg, fick diabetes typ 1 för fem år sedan. Tidigare år har de pärlat armband som de sålt i restaurangen och ett år ordnades en välgörenhetsmiddag. I år hanns inte en välgörenhetsmiddag med men istället tyckte Orangeriets ägare Mattias Hägg att de skulle skänka halva intäkterna till forskningen.

— Jag har fått mer insikt i detta sedan Petters dotter drabbades, säger Mattias Hägg.

— Mat är en stor del för diabetiker, vi kände att det passade. Många kom fram efter maten och berättade att de hade ett barnbarn med diabetes eller att de själva hade det. Det är roligt att de inte bara kom hit för att äta utan även för en annan sak, säger Petter Ljungberg.

Välgörenhetsmiddagen kommer nu att bli av till våren istället.

Innan Världsdiabetesdagen utmanade Petter Ljungberg andra restauranger att hänga på och skänka halva sin lunchkassa till forskning kring sjukdomen. Kanske lite oväntat var det ett gym som svarade först på utmaningen, men så vitt känt inga fler.

— Nej, tyvärr inte vad jag har hört talas om. Jag hade hoppats att någon restaurang i staden skulle nappa, men det kanske var för nära inpå. Det kanske kan bli nästa år, säger Petter Ljungberg.

På Energi träningscenter som alltså antog utmaningen samlades in 8 380 kronor till diabetesforskningen genom att träningscentret skänkte halva sin dagskassa. Men inte nog med det. På Energi träningscenters facebook skriver Peter: ”Själv dubblar jag den summan så tillsammans skänker vi Energiare idag 16760 kr!”

Han skickar också vidare utmaningen: ”Vi utmanar alla andra gym i Skövde att också skänka halva dagens kassaförsäljning!”

Mat