Straffet blev i tingrätten fängelse i 2 år och 3 månader, samt skadestånd på 25 000 vardera till tre anhöriga. Men hans advokat menade att mannen själv inte hade några minnesbilder av händelsen och att det inte var klarlagt att han kört i hög hastighet på fel sida av vägen.

Advokaten menade att det kunde finnas andra förklaringar till händelsen.

Händelsen inträffade cirka 05.30 den 18 april 2016.

Stal bilnycklar

38-åringen hade tillsammans med en annan man åkt till Skövde och befann sig på Resecentrum. Där bestämde de sig för att bryta sig in på Avis kontor för att stjäla en bilnyckel. De slog sönder rutan och kom över vad de sökte.

Den nu dömde hittade bilen och påbörjade sin färd mot olycksplatsen utanför Hjo. På vägen dit lyckades köra fast fordonet i en rishög, men fick hjälp att dra loss bilen. Han fortsätter att köra på länsväg 195 och uppmärksammades då av två kvinnor.

De sade sig ha blivit omkörda av en bil i hög fart och som sedan fortsatt sin färd på vänster sida för att sedan försvinna bakom en kurva. När de kom en liten bit längre fram upptäckte de att det skett vad de trodde var en singelolycka.

Detta berodde på att bilen mannen kolliderat med kastats över ett vägräcke och ner i en skogsdunge.

Inga bromsspår

Annons

Det fanns inga bromsspår på platsen och utredarna uteslöt att någon av förarna väjt för ett djur. Den 22-åriga kvinna som föraren kolliderat med avled senare av sina skador och utredningen visade att hon var på väg till sitt arbete i Hjo.

När 38-åringen körde om de två vittnena hade han hög fart, men polisens utredning visade att den med all sannolikhet var lägre vid själva kollisionen. En fartkamera i närheten har inte gett något utslag och kvinnans hastighetsmätare hade stannat på 50 kilometer.

Själv kunde den nu dömde föraren varken förneka eller erkänna gärningen, vid rättegången sa han sig inte minnas kollisionen eller färden dit.

Den dömde föraren hamnade själv på sjukhus i drygt åtta veckor och behandlades bland annat för två spräckta knäkapslar, brutet lårben, söndersliten höft, skadad mjälte som opererats bort, brutna revben, punkterad lunga, skadad arm och handled, samt hjärnskakning.

Mannen kom dessutom att genomgå knä- och höftledsoperationer.

Flera brott

Han dömdes även för en rad andra brott, han har exempelvis aldrig haft körkort. Vid tillfället var han dessutom påverkad av amfetamin, midazolam och diazepam. Mannen dömdes därför för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott och drograttfylleri.

Vid tillfället ska 38-åringen också ha haft 3,51 gram amfetamin på sig och därmed dömdes han på ytterligare en punkt.

Mannen dömdes också för snatteri efter att ha sprungit ut med en varukorg på Netto och när en ur personalen försökte stoppa honom fick han ta emot flera slag.

Sammanlagt dömdes han nu av hovrätten till fängelse i 2 år och tre månader och skadestånd till de anhöriga och den person han misshandlade på Netto.