– De förstör mitt liv och ändå är det inte jag som gjort något fel, säger kökschefen på Mangos.

Han kan söka nytt arbetstillstånd från Nigeria, men på den punkten ser det just nu ganska mörkt ut. När de senast besökte migrationsverket sa handläggaren att det kunde ta mellan fem och sex månader.

Tanken var då att restaurang ägaren Jon Akdemir själv skulle ställa sig i köket under den perioden och därmed skulle DominicUche Emenika ha ett jobb att återvända till.

Mörk bild

Annons

Men när de i onsdags tittade på migrationsverkets hemsida stod det att väntetiden var 9 till 13 månader. När de tittade på torsdagen var prognosen att handläggningen av ett nytt arbetstillstånd skulle ta 12 till 15 månader.

– Under den perioden skulle han stå utan försörjning och jag utan personal. Det är bara att hoppas på att politikerna agerar, menar Jon Akdemir.

Dominic själv har inte mått bra på fyra månader.

– Jag har gråtit och gråtit, alltihop är fruktansvärt, säger kocken.

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) har dock redan ställt en ny fråga till migrationsminister Morgan Johansson (S) och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) om just detta.

– För den enskilde är det många gånger förödande att man valt den här tolkningen av lagtexten och vad kostar inte det här samhället, undrar Cecilia Widegren.

Advokaten Mats Revborn undersöker också om Dominic kan ansöka om ett nytt arbetstillstånd när han är i Sverige och om det skulle kunna leda till att utvisningen skjuts upp ytterligare.

I dag har han betydligt högre lön än vad reglerna föreskriver, men rättsläget är oklart.