Hanna Forsling är student på Högskolan i Skövde. När hon fick höra att det inte skulle bli något Skövde Pride i år blev hon besviken, men besvikelsen blev sedan till beslutsamhet:

– Jag kände att det bara måste bli av. Det gäller att stå upp för det man tror på, berättar hon.

Relaterat: Inget Skövde Pride i år

Under tisdagen gick hon officiellt ut med att hon tänker arrangera en parad på egen hand, och redan har hon fått mycket positiv respons, både från kompisar och från folk hon inte känner. Studentkåren har bestämt sig för att gå med, och Hanna hoppas att även andra organisationer ska höra av sig.

Skövde Ungdomsforum har valt att hjälpa till med arrangemanget, och kommer till exempel hjälpa till att ansöka om tillstånd för paraden. Skulle paradtillståndet inte beviljas kommer det ändå hållas en manifestation.

– Det viktiga är att det blir någonting, och att det inte blir tomt, konstaterar Hanna.

Hur stor paraden blir vågar Hanna inte gissa. Men det är redan över 200 personer inbjudna till Facebook-eventet, där all information kommer läggas upp.

– Jag har ganska höga förväntningar och det känns som att det kan bli ett bra genomslag. Det är ganska många som bryr sig om HBTQ i Skövde, säger hon.

Tidigare år har många kommit till Prideparaden, så det finns gott om intresserade i Skaraborg.
Foto: Philip Hovlin

Pride är alltid viktigt, och i år kanske ännu viktigare, med tanke på att det är valår.

Annons

– Det handlar om acceptans. Oavsett valresultatet i höst finns det fortfarande HBTQ-personer och vi är lika mycket människor som alla andra, säger Hanna.

Hon har hört av sig till Skövde Pride, som har sagt att de gärna går med i tåget även om de i år inte är med och arrangerar något i år. Hanna hoppas också att de kan tänka sig marknadsföra paraden på sin hemsida, så att informationen kan nå ut till så många som möjligt.

Hon kommer också höra av sig till olika företag, om sponsring, Prideflaggor och extra öppettider under eventet. Det är mycket som ska göras, men Hanna är inte längre ensam med arrangemanget. Skövde Ungdomsforum har redan varit till stor hjälp, och många andra privatpersoner har erbjudit sig att hjälpa till med vad de kan.

– Vi gör det tillsammans, konstaterar Hanna.

Paraden ska gå från Hertig Johans torg lördagen den 29 september.