Många upplever det som jobbigt att skiljas från sitt hår. För tidaholmaren Susanné Carlsson var det aldrig någon tvekan om att håret skulle klippas av.

När Susanné gick till frisörsalongen i förra veckan lät hon frisören klippa av allt det hår som hon sparat ut under ett och ett halvt års tid.

Men istället för att slänga håret gör hon något betydligt mer godhjärtat och beundransvärt. Hon donerar nämligen sin före detta frisyr till förmån för cancerpatienter som blivit kala på huvudet.

Inspirerad av liten kille

Idén fick hon när hon träffade en liten kille som berättade att han sparade ut sitt hår för att skänka det till cancervården.

— Jag tänkte att det var fint och att jag ville göra samma sak. Sommaren 2015 började jag spara ut, berättar Susanné Carlsson.

Att hennes nära väns dotter drabbats av cancer några år tidigare och då tappat sitt hår på grund av behandlingarna var också en bidragande anledning.

Annons

Sommaren 2015 räckte Susannés hår ner till axlarna och mätte drygt 20 centimeter.

— Jag började googla runt lite och kom i kontakt med ett företag som tillverkar peruker i Göteborg. De har som krav att håret måste vara minst 30 centimeter långt, så det var bara att låta det börja växa.

35 centimeter

När det var dags att gå till frisören i förra veckan mätte håret drygt 35 centimeter. Svallet är nu donerat till perukmakaren som testar hårets lämplighet.

— Håret måste vara naturligt och får inte vara behandlat, berättar Susanné, som nu väntar på besked.

— Jag hoppas verkligen att det är godkänt och att någon som saknar hår kommer att få användning utav det.

Var det inte jobbigt att klippa av sig allt hår?

— Nej, jag har varit så inställd på att göra det här. Det är ju för en god sak. Jag har förmånen att kunna få nytt hår.

Känner folk igen dig i ditt nya, korta hår?

— Jo, men det gör de. Och jag tycker att det blev bra. Frisören Angelica Lemcke gjorde ett suveränt jobb och jag saknar faktiskt inte det långa hårsvallet. Det blev ganska tungt på slutet.

Att skänka sitt hår i ett gott syfte blir allt vanligare. Susanné hoppas att många kommer att ta efter.

— Om man kan så rekommenderar jag verkligen att göra det.