I Linköping anordnades mellan den 23-26 juli evenemanget Närcon och runt 8000 personer närvarade. Den kanske allra största händelsen under festivalen var Nordic Cosplay Championship, NCC. En tävling som Falköpingstjejen Elin Cat Jacobsson vann. Hon kan numera titulera sig nordisk mästare.

— Det känns overkligt, det var så konstigt. Jag fattade inte förrän min vän knuffade till mig på scenen, säger hon.

Kaotiska dagar

Närcon är en festival, eller konvent, för olika typer av spel och anime, som är samlingsnamnet för den typ av animerad film som har spridit sig explosionsartat från Japan.

— Det har varit kaotiska dagar. Jag är väldigt trött och har sår på fötterna, men det känns bra ändå, säger Elin Cat Jacobsson.

Annons

Cosplay är en kortform för costume play, som är ett fenomen som började i Japan och nu har spridits sig över världen. Deltagare skapar dräkter, klär ut sig och agerar i enlighet med karaktärer från bland annat manga, anime, tv-serier, filmer, superhjälteserier och tv-spel. Cosplay handlar om egengjorda dräkter och spektakulära shower på scen.

Tidskrävande arbete

Hon tog sig vidare till detta nordiska mästerskap genom att komma trea på SM tidigare i år. Hon har arbetat med dräkten för sin karaktär sedan i mars.

— Karaktären är en anarkistisk katt som heter Spooky Boogie från en anime med namnet Psyko Pass.

Spooky Boogie är en hybrid mellan katt och människa, är mycket färgglad och har galna proportioner. Bara peruken tog två hela dagar att tillverka för hand, hår för hår. Själva sminkningen inför tävlingen tog tre timmar.

Elin Cat Jacobsson har studerat vid Tillskärarakademin i Göteborg och brinner för att tillverka kostymer och dräkter. Intresset för cosplay tar upp i princip hela hennes fritid.

— Cosplay är viktigt för att jag får ut min kreativitet, får spela ut min nördighet och jag får visa vad jag tycker om att göra.