Efter en lång juridisk process fastställdes nyligen att Nerijus Bilevicius är skyldig till det uppmärksammade mordet på Lisa Holm. När Högsta domstolen 2 maj beslutade att inte medge prövningstillstånd var fallet vid vägs ände. Den livstidsdom som Skaraborgs tingsrätt utdömde, och som Göta hovrätt senare fastställde, ändras inte.

I och med att den juridiska processen kring mordet avslutats tar andra ärenden vid.

I förra veckan berättade vi att Nerijus Bilevicius bror riktar krav mot svenska staten. Han kräver 308 000 kronor för att ha varit frihetsberövad och för att under en tid ha blivit utpekad som behjälplig til. mordet.

Annons

Hustrun till den morddömde var till en början också berörd av polisutredningen. Under tio dagar, 13 till 23 juni, var hon häktad med brottsmisstanken skyddande av brottsling.

I ett anspråk riktad till Justitiekanslern kräver hustrun nu ersättning för felaktigt frihetsberövande, men också för de hot hon menar blivit konsekvensen av det felaktiga utpekandet.

- Fallet har fått osedvanligt stort genomslag såväl i Sverige som i hemlandet Litauen. I Litauen som på sociala medier har såväl namn som bild publicerats på henne, skriver kvinnans advokat Peter Falck som också bifogat vad som beskrivs som "ett axplock" av det som skrivits om kvinnan på sociala medier.

Hur stort belopp skadeståndet bör vara nämns inte i kravet mot staten, det anser advokat Falck är upp till JK att föreslå.

Däremot ställer kvinnan specifika krav om 4 558 kronor, utgifter hon ska ha haft i samband med att hon kallades till videoförhör under rättegången mot hennes make.