När solen skiner blir många Skövdebor shoppingsugna. På flera håll är trycket så högt att säsongsgrejerna redan har tagit slut.

– Mycket av säsongsgrejerna är slut. Pooler, brassestolar, cyklar, flytvästar, hängmatteställningar. Allt som har med sommaren att göra har sålt riktigt bra, säger Therese Fredriksson, vikarierande ställföreträdande varuhuschef på Biltema.

Elcyklarna har sålt riktigt bra, och kylboxarna är helt slut.

– Vi har inget nytt att beställa in av vissa varor, utan de är slut för sommaren. Det började ju redan i maj och nu står vi här.

Inget tyder heller på att efterfrågan kommer minska på ett tag.

– Jag har jobbat i butik i 20 år och just en sån här kommers har jag inte varit med om tidigare.

Får jobba hårt på Plantagen

Mattias Hyllén Kruse, butikschef på Plantagen Skövde, delar bilden som Therese målar upp.

– Bevattningsvarorna har sålt mycket och parasollen är tokslut. Förra året hade vi kvar mycket till dess att säsongen var slut. I år har det varit ett högt tryck på varorna, säger Mattias.

– Problematiken för vår business är att det blev sommar direkt. Det blev ingen mjukstart efter vintern utan det sa bara pang, och det gjorde väl att alla led från tillverkare till grossister inte hann med.

Mattias och hans kollegor på Plantagen får jobba hårt med bevattningen.
Foto: Kalle Johansson

Leveranser som skulle kommit tidigt på morgonen har inte anlänt förrän på kvällen, på grund av att de fått göra fler stopp längs vägen än tidigare. Sommaren har även inneburit svårigheter vad gäller de levande växterna.

Annons

– Vi har fått vattna sorter varannan dag som kan stå utan i veckor annars. Vi får jobba hårdare med växterna och det är ett betydligt högre tryck på varorna. Det har varit extremt mycket mer av båda delar än vanligt.

En av fördelarna för Plantagens del är att de kan beställa från flera olika leverantörer.

– Vi har både egna och externa odlare, och detsamma med det vi kallar för torra varor. Det är nog största skillnaden mellan oss och vissa andra, att vi kan beställa från två led och har en större variation. Om till exempel vissa sommarblommor tar slut så kommer höstväxterna snart.

Svalkande gelé storsäljare

Det är inte bara människor och växter som påverkas av värmen, utan även djur.

– Vi har naturligtvis märkt av sommaren här, säger Maria Jansson, ägare av Arken Zoo tillsammans med Jan Sundberg.

Kyldynorna och hundglassen är två av Arken Zoos storsäljare. Gelén i dynan blir kall vid tryck.
Foto: Kalle Johansson

– Kyldynorna är en storsäljare. Hunden eller katten lägger sig på dynan som innehåller en gelé som blir kall.

Man behöver alltså inte blötlägga den eller lägga den i frysen. Deras första dynor har redan sålt slut, så nu har de fått köpa in fler från en annan leverantör. Även kylscarfar och västar säljer bra. De ska man blötlägga först så att de håller sig kalla.

Det kan vara skönt för djuren att svalka sig, men man ska inte tvinga dem till det.

– Kyldynorna tycker jag att alla ska ha, för då kan hunden eller katten välja att ligga på den eller inte. I bilen är det bra att ha en kyldyna och en vanlig.

– Även vätskeersättning är något som är bra att ha och som dessutom säljer bra. Detsamma gäller hundglassen. Poolerna har tagit helt slut, säger Maria Jansson på Arken Zoo i Skövde.

Läs mer: SN testar hundglass