Hamstrar och ödlor håller sig inomhus året runt så de behöver inte någon extra omtanke just när vinden blåser som kallast och snön börjat falla, men de som är i stort behov av detta är främst hundar. På Djurmagazinet i Skövde har de märkt av detta tydligt.

Kaniner behöver också insatser vid köld:

Eftersom dessa, också fyrbenta djur, är mycket ute även under vinterhalvåret ska de ges mer ma..

Kaniner behöver också insatser vid köld:

Eftersom dessa, också fyrbenta djur, är mycket ute även under vinterhalvåret ska de ges mer mat för att hålla värmen samt extra mycket hö eller halm att bygga sitt bo med. "Tänk på att vattnet fryser snabbare så detta behöver bytas mycket oftare", menar Djurmagazinets två delägare Jeanette Fors och Maud Ahlén. "Du kan även lägga in en bit morot så kommer kaninen få i sig vatten trots att det har fryst. Buren, eller åtminstone boet, ska dessutom vara placerat en meter över marken." "Undvik att ställa buren vid vindrag", avslutar Arken Zoos ägare Jan Sundberg.

— Vi har märkt av en ökning med cirka 33 procent från förra året när det gäller försäljningen av våra hundtäcken, berättar delägaren Jeanette Fors. Många kunder köper i förebyggande syfte nu när det varit prat om att det ska bli ännu kallare den här veckan och även skor har det varit mycket tryck på.

Samtidigt som Jeanette är glad över att folk garderar sig inför ännu kallare tider känner hon sig smått överraskad:

— Jag har gott om täcken så det är ingen risk att de tar slut men samtidigt var jag inte beredd på att de skulle gå åt så mycket mer i år.

"Förebygg tidigt"

Även på Arken Zoo köps värmetäcken i stor utsträckning.

— Men också våra stickade fina tröjor är populära, inflikar ägaren Jan Sundberg. Vi tycker att det är jättebra men tror att det kan bero på mer anledningar än endast kylan.

Han drar en parallell med idrottsstjärnor som måste värna om sina leder och muskler.

— Precis så är det med djuren också så hundar kommer ha stor glädje, speciellt när de blir äldre av att de burit funktionskläder och därmed skyddats, förklarar han. De sparar på hälsan om de använder dessa för att förebygga skador så de ligger oss varmt om hjärtat. Katter brukar vara bra på att gömma sig på ställen där det är vindstilla när de väl är ute så de klarar sig gott och väl ändå.

Annons

— Men lite aktiveringsleksaker till dem skadar inte så de kan göra sig av med all sin energi, påpekar Jeanette.

Pälsen styr

Det skiljer sig däremot från hundras till hundras med hur tjockt fodrat täcket ska vara.

— Siberian husky till exempel är anpassade för att ligga i en snödriva även om det är 30 grader kallt men klarar sig också bra i höga temperaturer, redogör Jan. En rottweiler fryser dock jättelätt.

— Det är pälsen som styr, tillägger Djurmagazinets andra delägare Maud Ahlén. Polarhundar exempelvis har så tjock päls att de snarare tycker det är skönt när graderna sjunker ute medan nakenhundar blir kalla redan under vårens och höstens regn.

Signaler att observera

Hur vet man då när hundar besväras av kylan? Jan delar med sig av ett distinkt tecken: att de oftast skakar för att själva hålla värmen uppe samt att de kan hoppa på tre ben som om de haltar.

— Det viktigaste är att se till att den får vara aktiv och inte är stillastående, poängterar han. Annars blir den avkyld och det är riktigt illa för musklerna.

Maud berättar även att kramp är vanligt förekommande då hundar fryser om sina tassar.

— Då tenderar de att sätta sig ner och vägra att gå, tydliggör hon. Ibland lyfter de även tassarna istället för att sätta ner dem på marken. Men det enklaste sättet att uppmärksamma problemet på är om hundarna blir darriga och ihopkrupna, precis som vi blir när det är kallt. Då behöver de få värme snabbt.

Vårda trampdynorna

Förutom att hålla hundar varma gäller det att se till att tassarna också skyddas mot snö, skav och salt.

— Då finns "Vacker tass" - en sprej som förhindrar klumpbildning och fungerar som ett välgörande balsam från bland annat smuts, informerar Maud. Det är bättre för hunden att vara ute och gå än att lämnas kvar i bilar vid minusgrader eftersom temperaturen ändras snabbt i fordon.