Det började som en fiske- och grillkväll med kompisarna uppe på Billingen, vittnen har uppgivit att det var lite stökigt och gästerna lämnade en efter en. Vid ett tillfälle tog den åtalade mannen fram ett av gevären och andra bad honom då att ta det försiktigt.

Till sist var det bara 28-åringen och hans flickvän som var kvar på platsen.

Polis kallas till platsen för att undersöka den misstänkta bilen. Patrullen bestämmer sig ganska omgående för att göra en husrannsakan och hittar snabbt två luftgevär och ammunition.

Nytt gevär

En av poliserna noterar nästan samtidigt att 28-åringen har ett gevär till höger om sina ben på golvet. De drar ur honom ur bilen och tar ut hagelgeväret från bilen.

De håller i det och ställer frågor om vapnet när mannen säger:

Annons

– Du bör nog göra patron ur, inte för att jag vet om det är laddat, men det kan nog vara bra. Du gör som på tv-spel.

När han märkte att polisen inte förstod hur han menade förklarade han tydligare. Med hans instruktion lyckades patrullen få ur en patron, men såg att det satt fler i. De kallade på en kollega som är jägare och van vid vapen, han kunde få ur ytterligare två patroner.

De fann även en silverfärgad låda liggande under bilen. Den var låst och patrullen kunde inte öppna den ute på plats, men senare visade den sig innehålla ännu ett gevär.

Häleri

I bilen hittades också en vinkelslip och en motorsåg till ett sammanlagt värde av 4 000 kronor, båda sakerna hade stulits. Därför åtalas mannen även för häleri.

Vapenbeslagen handlar om ett kulgevär, ett halvautomatiskt hagelgevär laddat med tre hagelpatroner, 80 stycken kulammunition av kaliber 6,5x55, samt 700 stycken kulammunition av kaliber 22.

Mannen själv förnekar brott, men åklagaren väljer alltså att åtala honom för grovt vapenbrott och häleri.