Susanne Gustavsson har lång erfarenhet av hästuppfödning och bor i Lillemon söder om Tidaholm men några angrepp på hästarna från viltdjur har hon aldrig varit med om.

Natten till midsommarafton hände dock något våldsamt i hagen där två föl och två ston gick.

— Jag åkte förbi på förmiddagen och tyckte att jag såg alla hästarna, men när vi kom tillbaka på eftermiddagen för att flytta hästarna hittade vi fölet.

Det döda fölet låg lite längre bort i hagen. Ett lodjur hade ätit av bakdelen.

— En bit av skinkan var uppäten.

Fölet var tre månader.

— Det var fruktansvärt tråkigt. Och så var det midsommar och jag hade folk som skulle komma.

Tror att lodjuret dödade fölet

Annons

Länsstyrelsen inspekterade fölet på midsommardagen och meddelade Susanna Gustafsson att ett lodjur hade ätit av fölet men det gick inte att säga att det var lodjuret som dödat fölet.

— Låter väldigt konstigt, tycker Susanne Gustavsson som inte kan förstå hur fölet annars skulle ha dött.

I Skaraborg finns dessutom gott om lodjur.

— Vi ser ju spår på vintrarna.

Att hästarna skulle kunna bli angripna i hagen hade hon dock aldrig trott. Hagen där hästarna befann sig var ingen ödslig plats. Den ligger nära en väg och flera hus ligger intill.

Vill inte skapa panik

Susanne Gustavsson har fått mängder av reaktioner det senaste dygnet sedan hon skrev om sitt döda föl på Facebook. Till och med från Tyskland har djurägare hört av sig. Men hon vill inte skapa onödig panik eller rädsla.

— Andra hästägare blir rädda för lodjuren, men man måste tänka på att detta är väldigt ovanligt. Visst detta är jättehemskt, men under alla år som jag har fött upp hästar här så har jag aldrig varit med om något liknande.

Susanna Gustafsson berättar också att hon hade haft extra förhoppningar kring welshponny-fölet som dödades eftersom det var ett svart sto och bar på bra anlag för avel.

— Jag har hållit på i 28-29 år och aldrig fått ett sådant svart föl förut.