LÄS OCKSÅ: "Grannfejden" i derbyt

Det bästa sättet att få till en intervju med familjen Nyman är att ta sig till Arena Skövde. Här tillbringar de många timmar varje vecka.

Mia har varit engagerad i Skövde HF i 21 år. De senaste två åren som ungdomsansvarig. Dessutom är hon styrelseledamot och ledare i F06-laget där yngsta dottern Linnea spelar.

Jerker har tränat Skövde HF:s A-flickor i fyra år och var dessförinnan assisterande tränare i IFK Skövdes A-lag – där han själv spelade 1985-97.

Filippa debuterade i lördags

Lukas, 21, (IFK Skövde) och Filippa, 17, (Skövde HF) har båda fått debutera i högsta serien (Handbollsligan respektive SHE) den här säsongen. Filippa gjorde sitt första inhopp så sent som i lördags borta mot Heid. Låt vara att det bara blev några sekunders speltid.

– Jag har varit med och tränat med A-laget i drygt en vecka på riktigt nu, säger Filippa, som går i mammas fotspår ute på planen och spelar mittnia och vänsternio.

Tre mål på fyra minuter

Lukas första framträdande var mer spektakulärt. Efter att ha gjort ett byte i första halvlek fick han chansen i slutskedet av premiären den 17 september borta mot Sävehof i vad som var invigningen av deras nya arena. Lukas gjorde då tre mål på fyra minuter (24–27, 26–28 och 28–28). Till slut räckte det dock inte till någon poäng.

Lukas är fostrad i IFK och återvände dit inför säsongen efter två år i HK Country. Han spelar på linjen, precis som pappa Jerker gjorde på sin tid.

Får du mycket tips av farsan?

– Ja, men jag lyssnar inte på dem...hehe. Jo, men det får jag. Han har ju varit min tränare fram till jag var junior.

Är ni lika i spelstilen?

– Ja, vi är väl krigare båda två. Annars är det svårt att jämföra, det är en annan handboll i dag än när mamma och pappa spelade. Vi kollade på en video förra året från deras gamla matcher. När de gjorde mål på den tiden sprang hela laget och gjorde high five, ibland till och med någon målgest. Spelet går så mycket snabbare nu och det blir betydligt fler mål, säger Lukas.

Ja, ta bara Mias debutmatch för Stenums IF i högsta serien (dåvarande allsvenskan) som slutade 15–15 hemma mot Polisen i december 1987.

– Då var jag nyss 17 år fyllda och gjorde ett mål i matchen. Jag hade blivit axelskadad inför premiären så jag missade de första matcherna i serien.

Ett år tidigare hade Mia (som då hette Karlsson) gjort A-lagsdebut, hemma mot Arboga i division 1, och även då nätade hon.

Läs också: Dokument om Stenums IF

Comeback efter barnafödande

Mia är ursprungligen från Axvall och hennes ett år äldre syster Eva Karlsson (numera Grehag) spelade också i Stenum. 1995 väntade Mia sitt första barn (Lukas) och valde att gå över till Skövde HF, som då låg i division 1 men året efter gick upp. Han föddes i september -95 och redan i januari -96 var hon tillbaka på planen igen.

Annons

Mia spelade i både U-, J- och A-landslag. Bland annat var hon med om att bli femma i UVM i Nigeria. Totalt gjorde hon tio officiella A-landskamper.

Elitkarriären avslutades år 2000.

– Jag hade velat fortsätta, men slutade på grund av skada. Jag hade gjort flera knäoperationer och hade behövt träna mer styrka för att kunna spela vidare, men det gick inte med två små barn.

2003/04, året före Skövde HF:s första SM-final, var Mia assisterande tränare till Magnus Frisk.

Mia spelade dessförinnan totalt 19 år i Stenum/Skara HF.

– Båda klubbarna har en plats i mitt hjärta. Nu är jag väldigt aktiv i Skövde HF, men jag vill att det ska gå bra för Skara HF också.

Läs också: Biljetterna till derbyt släppta

Träffades genom handbollen

Mia och Jerker träffades och blev ett par för drygt 25 år sedan – genom handbollen. På den tiden umgicks spelarna i Stenums IF och IFK Skövde mycket med varandra och det fanns flera par i lagen.

Med tanke på Mia och Jerkers karriärer var det naturligt att deras barn skulle bli handbollsspelare – men inte någon självklarhet. Både Filippa och Lukas höll som unga på med många andra sporter och aktiviteter.

Hemma (de bor i Hentorp utanför Skövde) pratar och tittar de mycket på handboll. Det är högt i tak och de har inga problem att ge eller ta kritik efter matcher. Även om Lukas har flyttat hemifrån försöker de ses allihop och äta middag några gånger i veckan.

– Det som jag tycker vi har gett barnen när det gäller handbollen är att de alltid ska träna. Vi har aldrig sagt "Nä, stanna hemma – du behöver inte åka". Sedan har vi haft fördelen att vi varit med som tränare så de har inte kunnat smita. Träning ger resultat, det finns inga genvägar, menar Jerker.

Lukas sitter bredvid och nickar instämmande.

– Ja, vi har alltid tränat ordentligt, oavsett om det varit löpning, styrka eller handboll så har det varit lika viktigt.

Mia fyller i:

– Det man också vill ge sina barn är att fortsätta kämpa. Det är inte självklart att få speltid och det tar tid att bli en färdig elitspelare.

Det finns ytterligare en handbollsspelare i familjen – Linnea, 9. Bli inte förvånande om hon också spelar i högsta serien om sisådär åtta-nio år.

Precis som hennes föräldrar och syskon redan har gjort.

Deras bästa handbollsminnen

Jerker: "Det finns många. Vi spelade mycket i Europa med IFK. Vi var bland på Kanarieöarna. Det var billigare att åka en chartervecka än att flyga fram och tillbaka, så det var trevligt på alla sätt. Och sedan semifinalen i Citycupen mot Drammen, där vi vann med sju mål hemma i Billingehov men förlorade returen med åtta borta. Det starkaste minnet var ändå när vi gick upp till elitserien i april 1990. Vi hade kämpat i så många år och misslyckats i flera kval. Sedan att vi fick göra det med så många egna produkter och säkra avancemanget hemma i en fullsatt Idrottshall, mot BK Söder."

Filippa: "USM-guldet i Malmö i våras. Vi gjorde en bra säsong, tränade mycket och hade bra lagsammanhållning. Det var kul hela tiden."

Lukas: "När jag fick springa in här i Arenan i hemmapremiären mot Hammarby. Det är något jag har drömt om sedan jag var sex år. Det var speciellt. Jag Och när vi 2015 vann division 1 med HK Country. Vi hade ett så härligt lag och vann på målskillnad i slutet."

Mia: Det är vårt att plocka ut något enstaka minne, utan det är lagsammanhållningen, att träna och prestera.

Mia Nyman

Ålder: Fyller 46 år på måndag.

Gör: Rektor och förskolechef på Varnhemsskolan.

Debuterade i högsta serien: I december 1987 hemma mot Polisen.

Jerker Nyman

Ålder: 50 år.

Gör: Produktionschef på Skanska (asfaltsbeläggningen) i Lidköping.

Debuterade i högsta serien: I september 1990 borta mot Drott.

Filippa Nyman

Ålder: Fyller 18 år i januari.

Gör: Tar studenten till sommaren (går med de som är ett år äldre).

Debuterade i högsta serien: 22 oktober 2016 borta mot Heid.

Lukas Nyman

Ålder: 21 år.

Gör: Jobbar som lärare, och ibland bygger jag vägar hos farsan.

Debuterade i högsta serien: 17 september 2016 borta mot Sävehof.

Läs också: TV4 sänder heta derbyt