Henrik Persson är uppvuxen i Lerdala och gick på Västerhöjd gymnasieskola i Skövde. Han har studerat ämnet freds- och konfliktforskning och arbetat som forskningsassistent inom ämnet vid Uppsala universitet.

- Jag ska vara en ekumenisk följeslagare. Under tre månader ska jag vara en del av en internationell närvaro för att stärka respekten för folkrätten samt för att stödja lokalt ickevålds- och fredsarbete. Jag kommer till största delen att leva på Västbanken, mitt i konflikten.

Sveriges kristna råd är huvudman för Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel. Följeslagarprogrammet finansieras av Sida och har sedan 2002 skickat ut drygt 300 svenskar till regionen. Henrik arbetar tillsammans med följeslagare från flera andra länder.

– Jag har läst och studerat väldigt mycket om Palestinakonflikten så det kändes väldigt intressant att kunna få möjligheten att få åka ner och bekanta sig närmare med hur det faktiskt ser ut.

Annons

Lokalt samarbetar följeslagarprogrammet med både den palestinska och den israeliska fredsrörelsen.

Henrik kom till Israel i början av februari. Efter ett kort besökt i Jerusalem reste han vidare till staden Yatta på Västbanken. Det är en palestinsk stad med runt 100 000 invånare, huvuddelen av invånarna är muslimer. En del i arbetet är som namnet anger att vara följeslagare.

– Vi var i morse vid en palestinsk skola . Några av barnen måste gå genom en israelisk vägspärr och då följde vi dem till vägspärren och såg till att de kom igenom ordenligt. Barnen är lite rädda för soldaterna och tycker att det är bra vi är med vid vägspärrarna.

Henrik förklarar att det just nu finns risk att läget försämras, men att det även finns det även ljuspunkter.

– Det är svårt att säga hur konflikten i Israel och Västbanken kan lösas just nu. Det hoppinvigande är att det finns fredsgrupper både bland israeler och bland palestinier som gör ett fantastiskt arbete. De arbetar med att bygga broar mellan det israeliska och det palestinska samhället.

Vad sa din mamma och pappa när du berättade att du skulle åka till Västbanken?

– Det är klart att de var väl lite oroliga, men jag känner mig trygg och säker här. Det är inte alls så oroligt som man tror när man ser och läser nyheter. Till exempel är Yata är en stad med klädaffärer och matbutiker, det är inte som i Sverige, men de allra flesta lever sina liv som var som helst.