Läs också: Skövde IK:s säsong slutade i moll

Det blev ingen munter avslutning på säsongen för Skövde IK. I den sista matchen för säsongen, borta mot Kumla HC, förlorade SIK med 2–1 efter ett avgörande mål av Kumla i den tredje perioden.

Det var en förlust som gjorde att de negativa resultaten staplades på hög. Två förluster i rad redan inför den avslutande omgången gjorde att Skövdelaget tog säsongen i mål med tre raka bakslag.

Till slut blev det en femteplats i fortsättningsserien för Skövde IK, platsen ovanför det negativa strecket. Samtidigt var det inte allt för länge sedan som bara halva fortsättningsserien var spelad och Skövde IK toppade tabellen.

Med facit i hand blev avståndet upp till seriesegraren Forshaga IF 13 poäng.

– Vi började ju väldigt starkt, det gjorde vi, inleder SIK-tränaren Johan Hellström när vi ringer upp för att summera säsongen.

– Sedan var det en extremt jämn serie väldigt länge och så kom det en liten dipp för oss i samma väva som Forshaga och Lindlöven växlade upp. Därefter orkade vi inte resa oss igen. Vi hade en del spelare borta och när vi märkte att vi inte hade chans att vinna så valde vi också att låna ut några spelare vid sista övergångsdatumet, vilket gjorde att vi i de sista matcherna har varit extremt tunna. Nu kom vi på den positionen vi gjorde, tyvärr. Men det var en extremt tajt serie där Forshaga välförtjänt lyckades vinna till slut.

Annons

"Djupa dalar och höga toppar"

Positionen i fortsättningsserien följdes upp av en grundserie där Skövde IK landade på nionde plats i tabellen. Även där var det upp och ner som gällde för Skövde IK:s formkurva, med en svag period under hösten men följt av en stark avslutning när julen började nalkas.

– Jag summerar säsongen som helhet med att det har varit djupa dalar och höga toppar. Vi har haft en lägsta nivå som vi behöver lyfta kommande säsong för att kunna ta fler poäng. Sedan tycker jag att vi har haft en spännande utveckling på många spelare. Vi tog tag i det när det gick som tyngst i grundserien och lyfte oss. Så det har varit en nyttig och lärorik säsong på många sätt.

Vad har fungerat bra respektive dåligt?

– Det som har fungerat bra är väl att truppen har varit driven och ödmjukt villig att lära sig nya saker. Och att vi har trummat på och gjort väldigt många bra matcher. Det som inte har fungerat för oss riktigt är att vi har varit väldigt ineffektiva. Det är många matcher som vi har varit spelförande men inte fått in pucken, av olika anledningar. Och sedan har det varit en säsong där vi har haft en tunn trupp. Killarna har kämpat på väl, men med facit på hand så hade vi behövt ha en bredare trupp. Då vinner man de här tajta matcherna. Men i samma väva har vi valt att ta ett ekonomiskt ansvar och inte värva oss ur situationen. Utan att satsa på egna killar och låta dem spela seniorhockey.

På pappret skulle man dock kunna se årets säsong som ett steg i fel riktning. Om man blickar tillbaka över de senaste säsongerna har Skövde IK nämligen gjort det betydligt bättre i grundserien, de två senaste säsongerna har de på så sätt tagit sig till Allettan i stället för att spela fortsättningsserien.

– Jo, i den okunniges ögon så skulle jag kunna förstå vad du menar. Man är van vid att ha en Allettan-trupp, säger Hellström.

– Men i år har vi haft ett kontrollår. Det har gjort att vi var tvungna att skära ner på den sportsliga budgeten och släppa väldigt bra spelare och satsa på väldigt ungt och utvecklingsbart. Vi var med på att denna smällen skulle kunna komma, att det inte skulle bli riktigt lika bra resultatmässigt. Vi har en långsiktighet i vårt tänk, en treårsplan där den här säsongen mycket gick ut på att lägga en stark grund för framtiden. Och det är något vi har lyckats med denna säsong, i och med att vi har haft så många unga spelare som har fått känna på spelet och som kommer växa in i det mer och mer.

Thegel, Thilander och Nyman klara

Att Skövde IK under de senaste åren har tampats med ekonomin är ingen hemlighet. 2012 var klubbens ekonomi så pass dålig att risken fanns att klubben skulle tvingas i konkurs och inom ett närmare tidsspann kom det i januari fram att klubben har en skuld på nästan 150 000 kronor till Skövde kommun.

Hur den nämnda treårsplanen påverkas ekonomiskt har Hellström ingen detaljerad koll på, förutom att de i år alltså behöver visa upp ett positivt kapital. Men sportsligt är det en grund i egenproducerade talanger som gäller.

– Rent sportsligt sätt så har vi ett stort fokus på juniorverksamheten och hockeygymnasiet där vi vill se att vi bygger upp hockeygymnasiets verksamhet. Att bli mer attraktiva där och på så sätt slussa in fler egna spelare. Samtidigt har vi detta år valt att satsa på fler yngre spelare, vilket av ekonomiska skäl gör att man får tänka till lite. Vi vill ju se en kontinuitet i vår trupp där vi har ett ungt lag nu som vi bygger och utvecklar.

Har ni något resultatmål under denna treårsperiod?

– Inget som vi har pratat om. Däremot är det ju väldigt givet att vi tog detta året nu och nästa säsong ska vi definitivt vara med om Allettan-platserna. Och tredje året vill vi ju vara en slagkraftig division 1-förening, en välmående förening som får fram egna spelare och som kan vara ett av topplagen i hockeyettan.

Det bygget för framtiden är redan i gång. För en knapp vecka sedan förlängde klubben kontraktet med poängkungen Henrik Thegel och Hellström berättar även att såväl Adam Thilander som Jonas Nyman är klara för nästa säsong.

O andra sidan står det klart att Oskar Back lämnar klubben då han väljer att avsluta sin karriär.

– Truppbygget börjar ju nu för fullt. Vi kommer sätta oss ner och utvärdera med killarna och så, men jag tycker redan att vi har fått en spännande grund i Adam Thilander, Henrik Thegel och Jonas Nyman, som bland annat är klara. Sedan är det klart att vi tappar Oskar Back som är en rutinerad pjäs och en trotjänare, en underbar karaktär att ha inom gruppen. Så där är det klart att det blir ett tomrum hos oss. Men det känns bra, positivt inför framtiden. Och som jag sa så har vi ett ungt lag där killarna är villiga att stanna. Där de blir ett år äldre och en sommar starkare, säger Hellström.