Helena Bergman, som en gång sprang för IF Hagen, har genom åren tagit orienteringsvärlden med storm. I vintras kom glädjebeskedet att hon var gravid men den glädjen byttes snabbt till sorg då hon drabbades av ett missfall precis innan vårsäsongen.

Trots detta visade Bergman mental styrka och tog sig till VM i Lettland där hon var med och sprang hem ett silver i stafetten.

– Hela min säsong 2018 blev egentligen en bonus, jag trodde att jag skulle ägna året åt helt andra saker än orientering på högsta nivå. Nu när säsongen är slut så känner jag, liksom i fjol, att även om orienteringen fortfarande är fantastiskt roligt så finns det annat i livet. Dessutom är jag gravid och om allt går väl bli vi föräldrar framåt senvintern, så då tänker jag att det självklart kommer i första hand, säger Bergman till svenskorientering.se.

Men helt säkert är det inte att hon säger tack och hej till landslaget.

– Jag tänker att det alltid är svårt att säga något säkert om ens liv på lång sikt. Jag vet inte alls hur tillvaron kommer te sig om ett halvår, mer än att jag tänker att idrotten kommer halka ner i vardagens prioriteringsordning. Jag tror kanske inte jag kommer springa fler mästerskap, men en ska aldrig säga aldrig.

Förbundskapten Håkan Carlsson om Bergmans insatser för Sverige.

– Helena har gjort så mycket för svensk orientering. Hon är en fantastisk person att ha i laget; hon är alltid omtänksam, peppar alltid sina lagkamrater och är ett stort föredöme på många sätt. Som orienterare har hon en bländande teknik och en imponerande förmåga att prestera, trots att hon ofta har ett stort tvivel inom sig. Nu hoppas jag att hon har det riktigt gott framöver och sedan får vi se .. Man ska aldrig säga aldrig och Helena är alltid välkommen tillbaka.

Annons